'Meer dan het maximaal haalbare' - Handbalteam met Amega en Wester dolblij met EK-brons

Nieuws

PARIJS - De Nederlandse vrouwenhandbalploeg, met de Heerhugowaardsen Delaila Amega en Tess Wester in de gelederen, heeft het EK in Frankrijk afgesloten met een knappe derde plaats. In de strijd om het brons werd Roemenië met 24-20 verslagen. Voor Oranje is dit de vierde medaille in korte tijd, na het WK 2015 (zilver), EK 2016 (zilver) en WK 2017 (brons). Wester was er al die keren al bij, voor debutante Amega is het haar eerste internationale medaille.
Na de teleurstelling van de verloren halve finale tegen Frankrijk (de latere winnaar) was Oranje vastbesloten om het Europees kampioenschap op een mooie manier af te sluiten. Met de derde plaats presteerde Oranje optimaal en voldeed de ploeg van bondscoach Helle Thomsen ruimschoots aan de verwachtingen. Halverwege de wedstrijd was al duidelijk dat Nederland de bovenliggende partij was (ook in de hoofdronde was Roemenië al overtuigend aan de kant geschoven); de ruststand was 15-8. Pas in de slotfase van de wedstrijd liep de marge iets terug, maar toen was de overwinning al binnen: 24-20.
De speelsters en hun coach waren bijzonder in hun nopjes met de derde plaats. "Het is het maximaal haalbare, misschien wel meer dan dat", aldus Thomsen tegen de NOS. In de aanloop naar het toernooi waren er de nodige problemen met de personele bezetting, maar de ploeg liet zich daar niet door van de wijs brengen. De bronzen plak is dan ook een echte teamprestatie. "Deze meiden zijn erg sterk", complimenteerde de trainster haar team.