Kerst

Nieuws
(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd) rodi.nl

Het feest van het licht is bij velen al weken geleden op gang gekomen. Als ik 's avonds van mijn werk naar huis fiets zijn de straten verlicht door allerlei kerstversierselen aan huizen en in tuinen. Nog een week dan is het Kerstmis en ik ben er niet klaar voor. De kerstboom heb ik wel al een week in huis. Of nee, niet in huis. De boom had eerst een plaatsje in de tuin, maar het werd dringen in mijn tuintje. Heb ik zo mijn best gedaan om mijn tuin een tuin te laten in plaats van te transformeren tot een tegelterras, blijkt het niet toekomstbestendig. Mijn fantasie ging op dat moment niet verder dan twee containers; grijs en groen, met als gevolg dat er achter mijn mooi wilgenhaagje slechts plaats is voor twee. Drie is teveel en wordt het derde wiel aan de wagen.
Toch moet ik toegeven dat, na de eerste meldingen van oranje bakken, de bak mij enigszins meeviel. Slechts het deksel was oranje. Toch ben ik niet blij met de kleur. Oranje is een behoorlijke dissonant in mijn tuintje. Heb nog even gedacht om één bak in mijn schuurtje te zetten, maar ja daar eiste de kerstboom zijn plek op. Hij staat daar geduldig te acclimatiseren tot ik hem in huis haal. Dat brengt mij op de boodschappen die ik nog in huis moet halen voor het kerstdiner. Ik weet wie er met kerst aan mijn tafel schuiven, maar wat ik mijn lieve gasten ga voorschotelen is nog een verrassing voor zowel de gasten als voor mijzelf. Ik kom om in de recepten en aanbevelingen via allerlei reclames, waarmee de keus steeds moeilijker wordt.
Zonder al die reclameboodschappen was het leven toch simpeler. Tradities werden vroeger thuis niet doorbroken. Kerstdiner betekende konijn. Zelf opgefokt en geslacht, biologischer kun je het niet krijgen. Het was onze eigen kringloop. Toch, na 'Flappie' (Youp van ’t Hek, 1985) kan ik echt niet meer met konijn aankomen. Met de tijd meegaand en in de sfeer van de kerstman en zijn 'red nosed reindeer' voel ik de trend aankomen van hertenbiefstuk. Met de boodschap van Kerst: 'vrede op aarde en in de mensen een welbehagen', durf ik dit ook wel aan en wens ik u allen een fijne Kerst met licht en warmte.
Pieta van der Mark