Lichtjesceremonie op Kerstavond

Nieuws

VEENHUIZEN - Dit jaar is er voor het eerst op Kerstavond een lichtjesceremonie gehouden op de begraafplaats aan de Kerkweg in Veenhuizen. Een initiatief in navolging van diverse herdenkingsplechtigheden op vele grote en kleine militaire begraafplaatsen in Nederland.
Onder het luiden van de klok en begeleid door twee oude legervoertuigen trok een stoet van dorpshuis 't Zwaantje naar de begraafplaats. Vooraan de stoet de kinderen van de Sint Josephschool uit de Noord, aangevuld met kinderen uit Veenhuizen, met brandende stormlantaarns. Bij de graven van de drie omgekomen Engelse vliegeniers werden brandende stormlantaarns geplaatst. Daarna werd aan alle belangstellenden een brandend gedenklichtje uitgereikt, met het verzoek deze op de graven te zetten in de vorm van de letters RAF (Royal Air Force). Loco-burgemeester John Does gaf een toelichting en initiatiefnemer Peter Stam legde een gedenkkrans en drie kruisjes tegen de gedenkstenen.
Het verhaal van de drie op 2 juli 1940 omgekomen bemanningsleden Hurl Fontayne Chester, Robert James McAllister en Herbert Histon van de Engelse bommenwerper werd door Ab Klomp in het kort verteld. Een vlucht uit Engeland richting Duitsland met het noodlottige einde in Veenhuizen. Na een gezamenlijk 'Stille Nacht' volgde een kort maar indrukwekkend moment van stilte. Ter afsluiting werd door trompettist Ruud Heemsbergen de 'Taptoe' gespeeld.