(Foto: Marcel Rob)

Leerlingen voorbereiden op hun toekomst

  Bedrijf in Beeld

HEERHUGOWAARD - In het voortgezet onderwijs moeten leerlingen zich vroeg voorbereiden op de toekomst. Na enkele schooljaren kiezen zij al een vakkenpakket. Het Huygens College Heerhugowaard bereidt de leerlingen optimaal voor op deze keuze. De school noemt dit LOB: Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. LOB is gericht op persoonlijke ontwikkeling. Leerlingen leren zichzelf beter kennen: 'wat kan ik' en 'wat wil ik'.

In het vmbo heeft elke leerling een loopbaancoach die helpt bij het ontwikkelen van een loopbaandossier. Hierin wordt vastgelegd welke ervaringen ze opdoen en welke kwaliteiten ze bij zichzelf hebben ontdekt. De decaan is daarbij de specialist die helpt bij de keuze van een vakkenpakket en een vervolgopleiding. De leerlingen presenteren hun loopbaandossier op school regelmatig aan hun ouders. In havo en vwo wordt het LOB-traject begeleid door de mentoren. Er wordt een persoonlijk keuzetraject gevolgd met onder andere een beroepeninteressetest.

Praktische activiteiten

Het Huygens College organiseert veel praktische activiteiten in het kader van LOB: stages, variërend van meeloopdagen tot een beroepsstage van meerdere weken; On Stage, een presentatie van regionale bedrijven op 5 november gevolgd door een meeloopdag voor leerlingen; beroepenmarkten, door bezoeken aan vervolgopleidingen of een ouderavond waarop leerlingen kennis maken met de beroepen van ouders; oud-leerlingen van het Huygens College die op school vertellen over hun studie; een project waarin meisjes vrouwen in technische beroepen ontmoeten.

Bovenstaande is een greep uit een scala aan activiteiten die leerlingen helpen de juiste keuzes te maken in het perspectief van een vervolgstudie of een toekomstig beroep. Klik hier voor meer informatie.

Meer berichten