Online advertorial

Schipper en Lof Advocaten: het belemmeringsverbod

Partnerbijdrage
Afbeelding

In de uitzendbranche geldt het zogeheten belemmeringsverbod. Wat houdt dit verbod in en wat zijn de gevolgen hiervan? 

Aan het einde van de uitzendperiode kan onduidelijkheid en onzekerheid bestaan over wat u als uitzendkracht wel en niet mag. In Artikel 9a Wet Allocatie Arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) staat een zogenaamd “belemmeringsverbod” geformuleerd. Het belemmeringsverbod houdt kort gezegd in dat de uitzendkracht niet beperkt mag worden om na de uitzendperiode direct in dienst te treden bij de inlener. Het belemmeringsverbod geldt alleen onder bepaalde voorwaarden. 

Belangrijkste voorwaarden

  • Het belemmeringsverbod geldt alleen voor werkzaamheden voor de inlener
  • Het belemmeringsverbod geldt alleen ná afloop van de terbeschikkingstelling. 
  • Het belemmeringsverbod is alleen van toepassing als de werkzaamheden bij de inlener onder diens leiding en toezicht worden verricht. 

Het doel van deze wettelijke bepaling is om de toegang tot vast werk voor de uitzendkracht te verbeteren. Naar het oordeel van de kantonrechter (ECLI:NL:RBLIM:2020:4003) betekent ‘vast werk’ in dit kader niet zozeer een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, maar ‘vast werk’ in de zin van zekerheid om werkzaam te zijn op een vaste locatie, voor een vaste werkgever en vaste arbeidsomstandigheden.

Redelijke vergoeding voor in dienst treden bij inlener

Wel mag de uitlener op grond van artikel 9a lid 2 Waadi met de inlener overeenkomen dat de inlener aan hem een “redelijke vergoeding” is verschuldigd als hij de uitzendkracht na afloop van de terbeschikkingstelling in dienst neemt. Wat een redelijke vergoeding is, is in de Waadi niet gedefinieerd. Uit de rechtspraak volgt dat de hoogte van de redelijke vergoeding onder meer bepaald wordt door de kosten van werving en selectie en de duur van de terbeschikkingstelling. Derhalve zal dus telkens opnieuw moeten worden vastgesteld wat een redelijke vergoeding is.

Conclusie

Deze wet is zodoende ingevoerd om de rechten van uitzendkrachten beter te waarborgen en uitzendkrachten te beschermen. Wie een werknemer uitleent of detacheert om onder leiding en toezicht van de inlener werkzaamheden te verrichten zal dus rekening moeten houden met het belemmeringsverbod en daarmee de mogelijkheid dat de werknemer, waarin is geïnvesteerd, overstapt naar de inlener. 

Schipper en Lof – Keesomstraat 68 – 1821 BS Alkmaar – 072-5723537 – www.schipperenlof.nl