Ontdek jouw oerkracht

Partnerbijdrage
Afbeelding
(Foto: )

Deze week gaat mijn column over hoe je uit de comfortzone kunt komen en over het (her)vinden van jouw oerkracht. 

De meeste mensen weten totaal niet hoé groot hun innerlijke oerkracht eigenlijk is, zij boren die dan ook maar zelden aan. Pas wanneer je jezelf tot het uiterste drijft (of daartoe gedreven wordt) weet je min of meer wat je aan oerkracht in huis hebt. Maar wanneer doe je dit? Veel mensen blijven liever hangen in hun veilige comfortzone. Topsporters en atleten weten vaak wél hoe ver zij fysiek en mentaal kunnen gaan. En vooral ook wat er voor nodig is om een bepaald fysiek niveau te kunnen bereiken. 

Mijn grote inspirator Wim Hof (beter bekend als ‘The Iceman’ en de man die ‘oerkracht’ zo goed als uitgevonden heeft) was afgelopen maandag te gast bij Beau van Erven Dorens. Aan het einde van het programma nam stoere Beau onder begeleiding van Wim Hof een duik in een ijsbad. Ik zeg ‘stoer’, omdat ik zelf heel goed weet hoe koud een ijsbad aanvoelt. Ik heb het namelijk aan den lijve mogen ondervinden toen ik mijzelf in 2016 had opgegeven voor een Wim Hof-training. En geloof me, ik ben écht niet dol op de kou. Maar het feit dat Wim Hof destijds in de wetenschap had aangetoond dat hij door middel van een specifieke ademhalingstechniek het immuunsysteem beïnvloeden kan, intrigeerde mij enorm. En dus ging ik er helemaal voor. 

Het ijsbad ging ik overigens pas in na een intensieve trainingsmiddag waarin ik deze manier van ademen volledig eigen had gemaakt. En ondanks dat ik de ademhaling inmiddels onder controle had, bleef het ijsbad natuurlijk wél steenkoud. Klaargestoomd om in het ijsbad te gaan stonden ik en mijn medecursisten in badkleding op het dek van een woonboot (aan de Amstel) terwijl het buiten vroor en het inmiddels ook al donker was geworden. Het was namelijk midden december en vóórdat iedereen in het ijsbad had gezeten waren we zeker een uur verder (in mijn beleving, althans). Ik weet eigenlijk niet wat ik erger vond op dat moment; in de wind en vrieskou in badpak op het dek staan of het ijsbad in. Maar wat naderhand vooral bleef beklijven, is dat ik uit mijn comfortzone getreden was en dat voelde gewoonweg héérlijk, het gaf mij oerkracht en de zin om nóg meer te experimenteren in het kader van de gezondheid. 

De kou doet heel veel goed voor het immuunsysteem. Zo komen er door regelmatig koud te douchen meer krachtige mitochondriën in de cellen. Dat zijn de energiefabriekjes in onze cellen en 1 van de belangrijke functies van deze organellen is het immuunsysteem voorzien van energie. Ik douch sindsdien ook altijd even koud af, zelfs als ik er geen zin in heb. Je voelt je na het koud douchen veel fitter en vitaler. Wim Hof zijn lijfspreuk is dan ook niet voor niets: “A cold shower each day keeps the doctor away”. Je hoeft overigens niet direct de volle koude douchestralen op je lichaam te ontvangen, je kunt uiteraard ook eerst eens rustig aan beginnen om met de handdouche vanaf de voeten en enkels langzaam naar boven te werken. Vooral het gedeelte bovenaan de rug voelt erg koud aan omdat het zenuwstelsel zich daar bevindt. Maar juist op dié plek koud water laten stromen, zorgt voor een enorme boost in het hele systeem.

Ook ‘vasten’ is iets dat mensen uit hun comfortzone kan halen. Heel vaak denkt men absoluut niet zonder eten te kunnen, maar het tegenovergestelde is waar. Daarbij ga ik uiteraard wel uit van de categorie gezonde mensen en vrouwen die niet zwanger zijn. 

Je hebt verschillende manieren om te vasten, waarvan droogvasten wel het meest extreme is. Droogvasten houdt in dat je niet eet, maar ook niet drinkt tijdens het vasten. Russische wetenschappers hebben ontdekt dat het lichaam tijdens deze vastenperiode een soort oer-eiwitten aanmaakt omdat het lichaam zonder voeding en vocht in de overlevingsstand gaat. Juist deze krachtige nieuwe immuuncellen beschermen het lichaam daarna nog lang tegen nare indringers. In Rusland is het dan ook de gewoonste zaak van de wereld om droogvasten therapeutisch in te zetten, maar zo ver zijn wij in Nederland nog lang niet. 

Door te vasten schoon je het lichaam op en ontdoe je het van oude onbruikbare cellen. Het zorgt voor hernieuwing van de oude of beschadigde immuuncellen. Bij het droogvasten maakt het lichaam uiteindelijk zélf water aan, wat een zeer wonderlijk en bijzonder uniek proces is. Wat het lichaam niet gebruiken kan, lost vervolgens op en het goede blijft over. Het is daarmee een totale reset van het immuunsysteem. Uiteraard is aan deze manier van vasten een maximum van dagen verbonden. Vaak wordt droogvasten 2, hooguit 3 dagen volgehouden. Voorafgaand bereidt men zich voor door een bepaald dieet te volgen; dus geen Big Mac indien je een paar dagen later wil gaan droogvasten. Opvallend is overigens dat sommige mensen het droogvasten zelfs makkelijker vol kunnen houden dan het watervasten, een variant waarbij je water en thee kunt blijven drinken gedurende de hele dag.

Door te vasten leer je jezelf beter kennen en ook op jouw lichaam te vertrouwen, maar dit doe je met kleine stapjes tegelijk en zo nodig onder begeleiding. Wat mij betreft is droogvasten dan ook alleen geschikt voor de ervaren diehards. Je kunt het beste beginnen met periodiek vasten, door bijvoorbeeld eens een keer het ontbijt of diner over te slaan. Want zoals bij veel andere dingen geldt bij vasten natuurlijk ook, dat je het langzaam dient op te bouwen. Als je nooit eerder hebt gevast, ga je dan eerst eens verdiepen in deze materie om te ontdekken welke methode het beste bij jou past. 

En vóór je überhaupt gaat vasten, laat eerst eens een maand de suiker staan en zie wat dát al met je doet. Of laat de alcohol eens links liggen voor een bepaalde periode, denk bijvoorbeeld aan Dry January dat eraan zit te komen. En verplicht jezelf om iedere dag naar buiten te gaan voor een wandeling, juist ook als het regent. Wees gedisciplineerd, daag jezelf uit, trotseer de kou. Kom van de bank af en kom uit jouw comfortzone. Geef je eens op voor iets wat je normaalgesproken nooit zou hebben gedaan. Begin met koud afdouchen, vandaag nog! Drijf jezelf tot het uiterste en ontdek jouw oerkracht. Voel dat je leeft! 

En zoals Wim Hof altijd tegen zijn cursisten zegt: “Breath Motherf******”!

Gezonde groet, Graciela Hoekstra 

Orthomoleculair Therapeut

Stoppen met Alcohol Coach

Mobiel: 0031628049449

Afbeelding