Uitbreiding betaald ouderschapsverlof

Partnerbijdrage
Uitbreiding betaald ouderschapsverlof.
Uitbreiding betaald ouderschapsverlof. (Foto: Tetiana Kolinko)

Het kabinet heeft recent medegedeeld dat zij vanaf 21 augustus 2022 de verlofregeling voor ouders verder wil uitbreiden.

De regeling rond het ouderschapsverlof voor beide ouders wordt vanaf voornoemde datum uitgebreid met negen weken die deels worden doorbetaald, zo heeft het kabinet besloten. Wat betekent dit voor de werkgever?

Het kabinet beoogt met deze regeling de gelijke verdeling van arbeid en zorg tussen ouders te bevorderen. Daarmee wordt het voor veel ouders beter mogelijk om een baan te hebben en tegelijkertijd meer tijd thuis te besteden.

Om ervoor te zorgen dat werkgevers zich goed op deze regeling kunnen voorbereiden gaat de verlofregeling pas over anderhalf jaar in. Omdat een deel van het ouderschapsverlof niet langer onbetaald is, moeten werkgevers er rekening mee houden dat jonge ouders eerder geneigd zijn om daadwerkelijk verlof op te nemen. 

Op dit moment hebben ouders recht op 26 weken ouderschapsverlof per kind, die zij kunnen opnemen in de eerste acht levensjaren van hun kind. Dit ouderschapsverlof is in principe onbetaald. Volgens de plannen van het kabinet zullen ouders een uitkering van het UWV ontvangen gedurende de eerste negen weken van het ouderschapsverlof. De hoogte van de uitkering is 50% van het dagloon, met een maximum van 50% van het wettelijk maximumdagloon. Het deels betaald ouderschapsverlof moet wel worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. 

De eerste negen van die 26 weken zullen deels worden betaald door de overheid maar uiteraard komen de kosten van vervanging voor rekening van de werkgever.

Het is de werknemer die bepaalt wanneer hij / zij het verlof opneemt. Deze moet minimaal twee maanden van tevoren schriftelijk aan de werkgever doorgeven over welke periode hij / zij met verlof gaat. De werkgever mag het ouderschapsverlof in principe niet weigeren, maar heeft de mogelijkheid om bij zwaarwegende bedrijfsbelangen een andere verdeling van de verlofuren te verzoeken. In goed overleg kunnen werkgever en werknemer dan tot een verdeling van verlofuren komen die voor beide partijen acceptabel is.

Astrid Lof  

www.schipperenlof.nl