Vorig jaar speelde Brassica Musicals met veel succes de voorstelling 'Titanic'. Het Heerhugowaardse gezelschap ontving hiervoor een nominatie voor de Amateur Musical Award voor beste musical.
Vorig jaar speelde Brassica Musicals met veel succes de voorstelling 'Titanic'. Het Heerhugowaardse gezelschap ontving hiervoor een nominatie voor de Amateur Musical Award voor beste musical. ((Foto: Aangeleverd))

Brassica Musicals laat ieder lid tot zijn recht komen

  Cultuur

HEERHUGOWAARD – Brassica Musicals timmert stevig aan de weg. Met drie uitverkochte voorstellingen van 'Zorro!' in de grote zaal van Cool kunst en cultuur – vrijdagavond 12, zaterdagavond 13 en zondagmiddag 14 april – heeft het talentvolle en enthousiaste collectief een enerverend weekend voor de boeg. "We hebben rond de vijftig leden en iedereen draagt zijn steentje bij om er een onvergetelijke voorstelling van te maken", aldus Jenny Peters, secretaris van Brassica. "Voor volgend jaar hopen we – als we toestemming krijgen – een voorstelling te kunnen opvoeren die nog nooit gedaan is door een amateurvereniging in heel Europa!"

Het begon ooit allemaal met een artikeltje in een huis-aan-huisblad in november 2001, waarin mensen opgeroepen werden auditie te komen doen voor de musical 'Jesus Christ Superstar' in Ursem. "Het was een gelegenheidsproject, maar het beviel alle betrokkenen zo enorm goed, dat besloten werd er een echte club van te maken", vertelt Jenny. De kerk in Ursem werd al snel te klein voor de ambities van het gezelschap. "We waren het dorpse inmiddels ontgroeid en verhuisden in 2010 richting Heerhugowaard. Dankzij de status van onze nieuwe speellocatie - Cool kunst en cultuur – kwam er steeds meer aanwas. Ook ons begeleidend orkest, licht en geluid werd professioneler en sinds die tijd hebben we, inmiddels onder de naam Brassica Musicals, voor uitverkochte zalen voorstellingen gegeven van onder meer 'Evita', 'Oliver!', 'Belle & het Beest', 'De Drie Musketiers', 'Spamalot' en 'Titanic'."

Uitdaging

Brassica heeft zich ten doel gesteld alle leden te laten groeien en tot hun recht te laten komen. Uiteraard met behoud van kwaliteit. "Deze aanpak biedt onze leden meer uitdaging en afwisseling. Je kunt wel altijd hetzelfde doen, maar daarmee worden de leden niet geprikkeld om iets nieuws te leren en zich verder te ontwikkelen. In 'Zorro!' zit bijvoorbeeld veel dans. Vind je dat leuk, dan krijg je bij ons volop de kans om je daar verder in te ontwikkelen." Dat deze manier van werken succesvol is, blijkt wel uit het feit dat Brassica al meerdere nominaties verdiende voor de Amateur Musical Awards. Vorig jaar maakte 'Titanic' zelfs kans op de prijs voor Beste Musical. Het is tekenend voor het niveau en de ambities van de vereniging.

Oliebollen

Naast kwaliteit en uitdaging is ook het sociale aspect van groot belang binnen Brassica. Spelers nemen niet alleen een rol op het podium op zich, maar schuiven ook aan in commissies. Denk daarbij aan decors bouwen en kostuums ontwerpen, maar ook pr en sponsorwerving. Jenny: "Iedereen zet zich in naar wat hij kan. Daarnaast proberen we ons ook sociaal-maatschappelijk te profileren. Elk jaar bakken we oliebollen; de ene helft van de opbrengst is voor de vereniging, de andere voor een goed doel zoals KWF of Cordaid. Stichting NUT geeft subsidie voor honderd kaarten, die wij mogen weggeven aan een goed doel. Dit jaar geven we die bijvoorbeeld aan de Voedselbank en stichting Gouden Dagen."

Goud waard

Elk jaar mogen de leden kiezen welke musical het jaar erop gespeeld wordt. "Voor volgend jaar hebben we onze pijlen gericht op een titel die nooit eerder door een amateurvereniging in Europa is opgevoerd. Vanwege rechtenkwesties mogen we de titel nog niet onthullen, maar we hebben er enorm veel zin in. Dit jaar hebben we drie zalen uitverkocht, volgend jaar komt daar hopelijk een vierde bij. Dankzij onze fantastische regisseur Ineke de Geus en muzikaal leider Gerbrand van Kolck hebben we het volste vertrouwen dat het weer een spektakel wordt. Die mensen zijn goud waard! Net als de vele vrijwilligers trouwens, die zich op de speeldagen belangeloos inzetten bij de garderobe, decoropbouw, haar en make-up, lotenverkoop en meer. Zonder hen zijn we nergens."

Brassica speelt vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 april de musical 'Zorro!' in Cool. De laatste kaarten zijn verkrijgbaar via www.coolheerhugowaard.nl. Zaterdag 1 juni verzorgt Brassica samen met fanfare Hou & Trouw een musicalconcert met veel medleys en solo's. Kaarten voor deze unieke voorstelling zijn eveneens verkrijgbaar via kaartverkoop@fanfare-houentrouw.nl of aan de zaal.

Meer berichten
 

Fotoseries