Adrian Strooper, een Australiër met Waardse roots, neemt een aantal solopartijen voor zijn rekening.
Adrian Strooper, een Australiër met Waardse roots, neemt een aantal solopartijen voor zijn rekening. ((Foto: Aangeleverd))

Jacques Does haalt Napels naar Cool

  Cultuur

HEERHUGOWAARD – 'Wien Nur Du Allein', de jubileumopera waarmee de 'Belgische Heerhugowaarder' Jacques Does vorig jaar in Cool kunst en cultuur een bruisende ode bracht aan de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, was een daverend succes. Geen wonder dat Does in het komende theaterseizoen met een nieuwe vrolijke voorstelling komt. "O Sole Mio, Funiculi Funicola, Mamma, Catari Catari; met al die prachtige, herkenbare Napolitaanse liederen lag Italië als thema natuurlijk voor de hand", aldus Does. 'O Sole Mio' is zondagmiddag 15 september te zien bij Cool kunst en cultuur. "Heel Cool ademt die dag Italië!"

Operazanger Jacques Does groeide op in Heerhugowaard maar woont inmiddels zo'n 37 jaar in het Belgische Sint-Truiden. Hij studeerde zang in Brussel, Amsterdam en Dusseldorf en is sinds 1982 solist in de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel. Hij zong in wereldsteden als Parijs, Wenen en Frankfurt en bouwde een indrukwekkende solocarrière op die hem grote rollen opleverde. Hij mag inmiddels met pensioen zijn, Does zit zeker niet stil. Met zijn eigen operagezelschap Opera Avanti is hij al ruim tien jaar in de Belgische theaters succesvol met klassieke opera's in een kleine bezetting. Vijf jaar geleden stak hij de grens over om te zien of zijn opera's ook in Nederland de mensen konden bekoren, en keerde voor die gelegenheid terug naar zijn roots in Heerhugowaard. Achtereenvolgens bracht hij met zijn eigen operagezelschap 'Carmen', 'La Traviata' en 'Die Zauberflöte' op de planken bij Cool kunst en cultuur. Vorig jaar bleek zijn jubileumoperette 'Wien Nur Du Allein' dus een schot in de roos.

Improvisatie op mandoline

Voor 'O Sole Mio' heeft Does maar liefst zes solisten weten te strikken, onder wie Adrian Strooper. Deze Australische tenor is de zoon van Gert Strooper uit 't Kruis die jaren geleden emigreerde naar het land 'Down Under'. Hij trad eerder al eens op in de Familiekerk, waar hij met Does 'De parelvissers' van Bizet ten gehore bracht. Ook de in Brussel woonachtige Italiaanse tenor Sebastien Ercolini is van de partij. Does neemt zelf de baspartij voor zijn rekening en drie andere zangers ondersteunen de solisten. Veel wordt ook verwacht van de muzikanten die naar Cool komen. "Vooral van de Griekse zusjes Markatatou mag veel worden verwacht. Hun specialisatie is improviseren op de mandoline, heel spectaculair!" De muzikale leiding is in handen van de Italiaanse pianist Sabrina Avantario. Jonas van Es bespeelt het accordeon en zorgt al in de entreehal voor een authentieke Italiaanse sfeer. Ook in de pauze en na afloop van de voorstelling is deze rasentertainer van de partij. De bloemen, prachtige achtergrondprojecties van Hugo Segers ontbreken ook dit jaar niet.

Amaretti en antipasti

Vorig jaar kreeg Does overweldigende reacties op 'Wien Nur Du Allein'. "Mensen vertelden me dat ze de middag van hun leven hadden gehad. Dat is toch prachtig!" Om er een echt Italiaans feestje van te maken, worden bezoekers voor aanvang getrakteerd op koffie met amaretti (Italiaanse bitterkoekjes) en in de pauze krijgen ze een glas rode of witte Italiaanse wijn en smaakvolle Italiaanse 'antipasti'. Na afloop kan men, tegen betaling en op reservering, een heerlijke Italiaanse maaltijd bestellen. "We zetten alles in het werk om de mensen net zo'n onvergetelijk feest te geven als vorig jaar!"

'O Sole Mio' is zondagmiddag 15 september vanaf 14.30 uur in Cool kunst en cultuur. Kaarten zijn te reserveren op www.coolkunstencultuur.nl.

Meer berichten