Eugènie Herlaar is op het creatieve vlak een bezig bijtje.
Eugènie Herlaar is op het creatieve vlak een bezig bijtje. ((Foto: Archief))

Eugènie Herlaar exposeert op World Art Games

  Cultuur

HEERHUGOWAARD - De Heerhugowaardse dichter en kunstenares Eugènie Herlaar heeft een bijzondere bijdrage geleverd aan de World Art Games Nederland, die van 13 juli tot en met 13 oktober plaatsvinden in Museum Maassluis. Dit evenement geeft Nederlandse en Caribische kunstenaars de gelegenheid om hun werk te exposeren. Eugènie schreef, net als collega-dichters Samuel Dumfries en Andries de Haan, een gedicht, speciaal voor dit evenement. Een aantal van de meer dan twintig kunstenaars koos één van de drie gedichten als inspiratiebron voor hun werk. "Mijn gedicht is door zeker vijf kunstenaars uitgekozen ter inspiratie. Ik heb de afbeeldingen ervan al gezien. Heel bijzonder en een enorme eer om voor zoiets gevraagd te worden."

Maassluis is niet voor niets uitgekozen als locatie; het thema van de World Art Games Nederland is maritiem. Denk aan de sleepvaart, de haven, de sluizen, visserij en de zee. De kunstwerken zijn in veel verschillende kunstdisciplines vervaardigd, schilderen, beeldhouwen, fotografie , textiel kunst, glaskunst, papierkunst, literatuur, muziek en performance, maar allemaal sluiten ze op hun eigen manier aan op het thema. Dat geldt ook voor de gedichten van Herlaar (getiteld 'Land aan zee'), De Haan ('Maassluis') en Dumfries ('Weka m'kono (Hand in hand)'). De dichters zijn door Museum Maassluis uitgenodigd om tijdens de opening van de tentoonstelling hun gedichten voor te dragen. Dumfries laat zich tijdens het voordragen begeleiden door djembé en dans.

Kinderen

Daarnaast is er een speciaal project voor kinderen wereldwijd opgezet door World Art Games. Eugènie: "Kinderen van over de hele wereld maken tekeningen binnen het thema 'Reis', en deze kunstwerkjes reizen vervolgens van land naar land om tentoongesteld te worden. Het doel van dit project is om kinderen kennis te laten maken met kunst en om tolerantie en acceptatie te krijgen voor de diversiteit en verschillen binnen culturen. Alles bij elkaar is het een fantastische mogelijkheid om een start te maken met het verder professionaliseren van de World Art Games Nederland (WAG NL). Ik vind het heel bijzonder om te mogen bijdragen aan dit evenement."

De tentoonstelling van de World Art Games Nederland (WAG NL) is van 13 juli tot en met 13 oktober te zien in Museum Maassluis.

Meer berichten
 

Fotoseries