De heren Tromp en Blank tijdens de opening van de tentoonstelling 'Op Stoom'.
De heren Tromp en Blank tijdens de opening van de tentoonstelling 'Op Stoom'. ((Foto: Aangeleverd))

Op Stoom in Aartswoud

  Cultuur

REGIO - 'Dames en heren, leuk dat u bent gekomen naar iets dat er niet meer is… Maar waar wél goede herinneringen aan bewaard zijn gebleven. Iets uit de oude tijd en niet eens zo lang terug.'

Dat waren de eerste woorden van de voorzitter van de Culturele Werkgroep Aartswoud, Piet Tromp, bij de opening van de zomertentoonstelling 'Op Stoom' in de kerk van Aartswoud. Deze tentoonstelling duikt terug in de tijd, naar de stoomtram Wognum-Schagen, die vlak langs Aartswoud reed, en het stoomgemaal Geestmer Ambacht, dat Noord Holland westelijk van Aartswoud een periode op een veilig waterpeil heeft gehouden. Het toeval wil dat beiden met slechts enkele jaren verschil zijn opgebouwd en aangelegd.

Terwijl de voorzitter nog aan het woord was, kwam een opgewonden spoorwegwerker - Matthé Blank - met klopper en spoormal achter de kerk vandaan uit de richting van de (voormalige) halte Aartswoud. Hij vertelde dat hij de spoorlijn aan het controleren was, omdat de inspectie langs zou komen. Met de klopper kon hij op de bielzen kloppen of deze niet verrot waren en met de spoormal kon hij de maat tussen de rails opmeten. Toen de stoomfluit in de verte hoorbaar was, was dat het teken dat de zomertentoonstelling 2019 geopend was.

Tot en met 25 augustus is de tentoonstelling elk weekend geopend van 14.00 tot 17.00 uur in de kerk van Aartswoud aan de Schoolstraat 45. De eeuwenoude toren kan dan ook weer beklommen worden met een goed uitzicht over het voormalige stoomgemaal aan de Westfriesedijk bij Aartswoud. De entree is € 2,- per persoon en kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang. Voor de kinderen is er tevens een leuke speurtocht uitgezet. Op de meeste zondagen is er een demonstratie van een stoommachine in de kerk.

Kijk voor meer informatie op www.zomertentoonstellingaartswoud of op de Facebookpagina.

Meer berichten