The Bluebettes zingen 'The Best of the Sixties'.
The Bluebettes zingen 'The Best of the Sixties'. ((Foto: J. Kraaijvanger - persfoto))

Route 65 in nieuw jasje

  Cultuur

HEERHUGOWAARD – Het culturele seizoen in Heerhugowaard gaat deze maand weer van start en dat betekent dat er bij Cool kunst en cultuur van alles te beleven valt. Eén van de succesvolle pijlers van Cool is Route 65, het programma voor cultuurliefhebbers van 65 jaar en ouder. "Voorgaande seizoenen organiseerden wij twee keer in het jaar een maand lang activiteiten voor deze doelgroep", vertelt Marit Beers van Cool. "Dit jaar hebben we de planning omgegooid en organiseren wij het hele jaar door mooie activiteiten voor deze groep. Niet alleen op het gebied van theater, lezingen en films, maar ook in de vorm van workshops en cursussen beeldende vorming in ons atelier."

Sinds de eerste editie van Route 65, in november 2013, is het evenement populair onder senioren uit Heerhugowaard en omgeving. Een primair doel van Route 65 is om de eenzaamheid onder ouderen terug te dringen door mensen samen te brengen en samen van kunst en cultuur te laten genieten. Door zich aan te melden voor de activiteiten komen ouderen de deur uit en ontmoeten ze anderen. De afgelopen jaren stond tweemaal per seizoen een maand lang een landenthema centraal waar allerlei activiteiten aan werden opgehangen, uiteenlopend van lezingen, voorstellingen, muziek en film tot creatieve en actieve workshops. Met het oog op de doelgroep konden veel activiteiten in de middag worden geprogrammeerd.

Groter aanbod
"Route 65 wordt goed bezocht, maar omdat we alles in één maand programmeerden werd het wel wat veel", licht Marit toe. "Daarom hebben we besloten vanaf dit seizoen de activiteiten beter over het jaar te verspreiden. Dat is niet alleen beter voor de portemonnee van onze bezoekers – want de trouwe Route 65-ganger wil zo min mogelijk missen! – maar het valt ook beter in te passen in hun vaak nog behoorlijk volle agenda." Ook het landenthema werd losgelaten. "We hebben nu gekozen voor kwalitatief goede programma's die aansluiten op de interesses van senioren", vertelt programmeur John Snoek van Cool. "Dat geeft ons meer mogelijkheden om een groter en diverser aanbod voor deze doelgroep te creëren."

Šimek ontmoet Van Vleuten
Wat wel is gebleven is dat de meeste activiteiten overdag zijn, evenals het kopje koffie of thee dat bij de prijs inbegrepen zit. Een greep uit het aanbod: de aftrap is woensdag 18 september met de film 'The World's Fastest Indian' met Anthony Hopkins. Verder komt taalprofessor Wim Daniëls langs om te praten over de Wondere Wereld van Taal, net als dichters Ronald Giphart en Jaap Robben, theatergroep De Vlieg met de voorstelling 'Ouder' en Martin Šimek die Diederik van Vleuten interviewt op het podium van Cool. Frank Belt en Marjan Penterman brengen de mooiste verhalen van Roald Dahl tijdens een heerlijk diner en Hans van der Woude en Frank Jochemsen brengen een ode aan Wim Sonneveld. Muziek is er van onder anderen The Bluebettes, The Billy Joel Experience en Guido Lamm ('The Voice Senior'). Uiteraard zijn er interessante lezingen over onder anderen de Stabat Mater en Leonardo Da Vinci en worden er eendaagse cursussen gegeven (onder meer linosnede maken, Afrikaanse percussie, samba en etsen als Rembrandt). Overigens zijn de activiteiten ook toegankelijk voor bezoekers jonger dan 65 jaar.

Apart programmaboekje
Voorheen stonden er soms rijen voor de kassa omdat de tickets op een vast moment in de verkoop gingen. "Nu hebben de gasten net even meer tijd en rust om hun kaarten te bestellen", zegt Marit. "Maar onze ervaring is dat met name de workshops snel vol zitten, dus wacht niet te lang." Het programma van Route 65 is te vinden in de reguliere theatergids, maar er komt ook een apart programmaboekje van uit. En verder is alle informatie rond Route 65 en de nieuwe opzet te vinden op www.coolkunstencultuur.nl. Marit: "We hopen veel Waardse senioren in ons theater te mogen ontvangen komend seizoen!"

Meer berichten