Kegelspel in het Noorderpolderhuis.
Kegelspel in het Noorderpolderhuis. ((Foto: Aangeleverd))

Kom langs in het Noorderpolderhuis

  Cultuur

REGIO - Langs de Molendijk tussen Schermerhorn en Ursem ligt een glanzende polderparel: het Noorderpolderhuis. Tijdens Open Monumentendag, zaterdag 14 september, staan de deuren open. In het polderhuis kunnen bezoekers een gouden boek bewonderen, een soort gastenboek prachtig geïllustreerd door tekenaars. Aansluitend bij het thema van de Open Monumentendag 'Plekken van plezier' staat in de timmerschuur de authentieke kegelbaan opgesteld. Wie kunt het om de kegels met de vierkant afgesleten ballen omver te werpen?

Het bestuur van de Schermerpolder kocht in het midden van de achttiende eeuw het woonhuis en de werkplaats van de molentimmerbaas gelegen aan de ringdijk van de in 1635 drooggevallen polder. Aan het woonhuis bouwden dijkgraaf en heemraden een herenkamer als vergaderlocatie. Dit vertrek kreeg een imposant interieur met een prachtige schouw, goudlederen behang en polderkaarten aan de muur. In de schuren werkten de timmermannen aan het onderhoud van de 52 molens die destijds de Schermer droog hielden.

Gouden boeken

De traditie van de gouden gastenboeken begint met eenvoudige registertjes waarin iedereen die uit de hens- of vriendschapsbeker van het waterschap had gedronken zijn naam mocht zetten. De bestuurders van de Schermer legden zo'n registertje aan toen dijkgraaf De Sonnaville in 1827 een prachtige nieuwe hensbeker aan de polder schonk. Het werd bijgehouden tot en met 1952. Dat jaar kwam de restauratie van het Noorderpolderhuis gereed. De officiële opening vond in september 1953 plaats en voor de toenmalige dijkgraaf Posch vormde dat aanleiding een echt gouden boek aan te leggen. Het werd voorzien van prachtige illustraties door onder anderen Frans Mars, Maarten Oortwijn, Ria Kooyman, Alfred Oskar Brucker, Joyce Ennik en Henk Tol. Heel speciaal zijn de bladzijden met afbeeldingen van paleis Soestdijk en Drakensteyn, met daaronder de handtekeningen van koningin Juliana en prins Claus.

Oudste kegelbaan

In de timmerschuur bij het polderhuis is de kegelbaan te bewonderen. Probeer de kegels maar eens omver te werpen met de vierkant afgesleten ballen. Hoe oud de baan precies is, is niet bekend. Maar het polderhuis dateert uit de zeventiende eeuw. Het zou wel eens om de oudste kegelbaan ter wereld kunnen gaan.

Het Noorderpolderhuis is te vinden aan de Molendijk 11 in Schermerhorn. Zaterdag 14 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Gratis koffie, thee en limonade. Het Museumgemaal Wilhelmina aan Molendijk 9 is deze dag te bezichtigen van 13.00 tot 17.00 uur en zondag 15 september van 11.00 tot 17.00 uur. Daarnaast zijn diverse molens van het hoogheemraadschap geopend. Toegang gratis.

Meer berichten