Fatima Haring zingt mooie mijmerliedjes.
Fatima Haring zingt mooie mijmerliedjes. ((Foto: Noukka Signe))

Open Monumentendag in Poldermuseum

  Cultuur

HEERHUGOWAARD - De Open Monumentendagen zijn zaterdag 14 en zondag 15 september. Ook het Poldermuseum is dan gratis te bezichtigen en er zijn vrijwilligers die bezoekers begeleiden en informeren. Zaterdag 14 september zijn er bovendien twee aanvullende activiteiten: bij mooi weer kunnen er buiten oud-Hollandse spelletjes worden gespeeld en van 14.00 tot 16.00 uur is er een optreden van zangeres Fatima Haring.

In de grote zaal van het Poldermuseum worden continu foto's van oud-Heerhugowaard op de muur geprojecteerd, terwijl de stoommachines en de dieselmotoren, die jarenlang de pompen hebben aangedreven, bijna levensgroot afgebeeld worden. Bij de pompen staat het model van de stoommachine en is er een doorgang langs de elektromotor naar de gang. In de grote museumzaal loopt men eerst langs de 'tijdlijn' van de huidige polder, beginnend bij 2000 voor Christus en doorgaand tot de huidige Stad van de Zon. Deze tijdlijn laat zien de wisseling van water en land, heel kenmerkend voor het verleden van de huidige polder, geïllustreerd met beeld en tekst. Achter de tijdlijn is 'het dorp in de vorige eeuw' te zien die bezoekers via een touchtable zelf van beelden en toelichting kunnen voorzien. Uiteraard staan in deze zaal ook de verdere pronkstukken van het museum.

In de tweede zaal is een multimediapresentatie van ongeveer twaalf minuten, waarin ook weer de tijdlijn gevolgd wordt. Hoofdrolspelers in de Waardse geschiedenis vertellen over hun betrokkenheid, zoals bijvoorbeeld Heer Hugo, Nanning van Foreest, Hans van Loon, Polderbaas de Raat en niet te vergeten vertelster Moniek. Vanuit deze zaal komt men in de 'molen & kinderhoek', waar bezoekers hun kennis van de verschillende molentypen kunnen testen.

Fatima Haring

Fatima Haring verzorgt zaterdagmiddag een bijzonder optreden. Ze deed veel podiumervaring op als solist bij een popkoor en als zangeres bij verschillende bands en trad op in Pardiso, De Melkweg en andere theaters. Sinds 2009 schrijft ze haar eigen muziek, waarmee ze sinds 2013 optreedt. Tijdens de optredens begeleidt ze zichzelf op gitaar en wordt ze regelmatig bijgestaan door Sjoerd Alkema op bas en Arnolda van Vliet op percussie, toetsen en backing vocals. Hierbij speelt Fatima vooral haar eigen nummers, maar soms ook die van andere artiesten. Fatima's eigen muziek is een mengeling van pop, folk en een vleugje rock. Haar songteksten vertellen vaak serieuze onderwerpen. In juni kwam haar debuut-EP 'Catchweed' uit. Een optreden van Fatima Haring staat garant voor interactie met het publiek, professionaliteit, emotie en mooie liedjes waar je blij van wordt en nog lang over kan mijmeren.

Meer berichten