'Verdwenen West-Friesland' in Rundveemuseum

Cultuur
Herinneringen aan vroeger tijden.
Herinneringen aan vroeger tijden. (Foto: Hanneke de Boer)

REGIO - Tijdens de 'Open Stal Zondag' van 2 februari gaan archeologen van Archeologie West-Friesland met bezoekers op zoek naar het verdwenen West-Friesland. De nadruk ligt dit keer op de Middeleeuwen (1000-1500 na Christus). Het Rundveemuseum is die middag geopend van 13.00 tot 16.30 uur. Tijdens die middag worden twee lezingen gegeven. Bovendien lichten experts hun meegenomen bodemvondsten toe. Ook Harrie van der Meij is als plaatselijk amateurarcheoloog van de partij. En voor kinderen zijn er leuke archeologische bordspelletjes waar ze aan mee kunnen doen.

Sander Gerritsen, archeoloog en projectleider bij Archeologie West-Friesland, vertelt over enkele dorpen die in de Late Middeleeuwen en in de eeuwen daarna geheel of gedeeltelijk zijn verdwenen in de Zuiderzee. Aan bod komen plaatsen als Oosterleek en het verdwenen Almersdorp, ten noorden van Opperdoes. Hier is voor de aanleg van de rotonde bij de N239 een deel van een kerkhof aangesneden. Aan de hand van het skeletmateriaal is veel achterhaald over voeding, ziektes en afwijkingen van de laatmiddeleeuwse Westfriese bevolking. Verder is er aandacht voor het verdwenen dorp Etersheim. Onderzoek daar uitgevoerd is van belang voor de aanleg van de nieuwe rotonde bij de splitsing van de N239 en de Zuiderzeestraat bij Aartswoud. Het thema sluit mooi aan bij de oude runderrassen die de stal van het museum bevolken. De Fries roodbonte koe bijvoorbeeld waarvan het museum er twee heeft liep ook in de Middeleeuwen al rond. Nu zijn er nog ongeveer 500 en is de soort zeldzaam. Zichtbare geschiedenis staat 2 februari garant voor een mooie middag voor jong en oud!

Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt € 3,50; voor kinderen van vier tot twaalf jaar is dat € 1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang.