Expositie van wandkleden in de Artfarm Heerhugowaard

Cultuur
Heerhugowaarder Nico Kool maakt furore met zijn uit papier geknipte wandkleden.
Heerhugowaarder Nico Kool maakt furore met zijn uit papier geknipte wandkleden. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - ‘Geknipte kleden’, dat is de titel van de expositie van wandkleden van papier van kunstenaar Nico Kool in de Artfarm aan de Rustenburgerweg 126 in Heerhugowaard. Belangstellenden zijn zaterdag 12 en zondag 13 juni van harte welkom tussen 11.00 en 17.00 uur. Vanwege corona kunnen bezoekers alleen naar binnen als ze klachtenvrij zijn, een mondkapje dragen en anderhalve meter afstand bewaren.

Wandkleden zijn op dit moment populair onder kunstliefhebbers. Heerhugowaarder Nico Kool is hier al heel lang mee bezig en toonde zijn eerste kleden in 2001 tijdens Kunst in een Glazen Huis. In de prachtige grote, lichte expositiehal (200 vierkante meter groot) van de Artfarm hangt nu een uitgebreid overzicht van twintig jaar werk met het accent op zijn meest recente werkstukken.

Matisse

De grote, opvallend kleurige kleden doen denken aan de knipsels die Franse kunstenaar Matisse in de vijftiger jaren heeft gemaakt, bekend geworden als de cut-outs. Maar ook hangt er een serie werken in een geheel andere sfeer met Heerhugowaard als onderwerp. Wandkleden van Nico Kool waren eerder te zien in een tijdelijk ingericht atelier in Middenwaard en als decor in de theaterproductie ‘De Aarde Is Van Iedereen’.

Over Nico Kool

Nico Kool timmert als kunstenaar en organisator nu al zo ‘n 35 jaar aan de weg. Bekend werd hij door Kunst in een Glazen huis (samen met Hans Boomsma). Ook verzorgde hij een reeks exposities in Cool kunst en cultuur. Afgelopen jaren schilderde hij honderden Heerhugowaardse stadsgezichten en landschappen, vaak op een iPad. Voor zijn verdienste voor de Heerhugowaardse kunst ontving Kool in 2016 een Zilveren Reiger.