Platform Polder doneert aan Stichting Historisch Heerhugowaard

Cultuur
Voorzitter Jan Groot van Platform Polder Heerhugowaard schenkt symbolisch de cheque ter waarde van 5.500 euro aan Gemma Groot van Stichting Historisch Heerhugowaard.
Voorzitter Jan Groot van Platform Polder Heerhugowaard schenkt symbolisch de cheque ter waarde van 5.500 euro aan Gemma Groot van Stichting Historisch Heerhugowaard. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

HEERHUGOWAARD - De historie van Heerhugowaard, en dan vooral de verhalen van haar inwoners, voor het nageslacht behouden. Met dat doel werd Stichting Historisch Heerhugowaard in 2005 opgericht door Siem de Haan, Jan de Vries en Rob Estoppey. Jaarlijks wordt het informatieve magazine ‘De Overhaal’, dat boordevol met dat soort persoonlijke historische verhalen staat, uitgegeven. De stichting kreeg maandag 7 juni het prachtige bedrag van 5.500 euro cadeau, een schenking van de vereniging Platform Polder Heerhugowaard (voorheen Vrienden van Stichting Den Huygen Dijck), die is opgehouden te bestaan en haar liquide middelen graag overdraagt aan organisaties die de cultuurhistorie in Heerhugowaard een warm hart toedragen.

Het boekje dat De Haan, De Vries en Estoppey destijds uitbrachten, is de afgelopen jaren verder geprofessionaliseerd. In het jaarboek staan de verhalen van, voor en door Heerhugowaarders. De informatie komt tot leven via foto’s, met achtergrondgegevens, via de geschiedenis van inwoners en nieuwkomers. Daarnaast wordt de geschiedenis van de polder en zijn omgeving belicht. De naam van het boekje is echter altijd hetzelfde gebleven. Het geld dat de stichting ontving, zal gebruikt worden om ‘De Overhaal’ een nóg professionelere uitstraling te geven en om het voortbestaan ervan te kunnen waarborgen. Jan Groot, de laatste voorzitter van vereniging Platform Polder Heerhugowaard, schonk het bedrag op symbolische wijze aan Gemma Groot (geen familie), voorzitter van Stichting Historisch Heerhugowaard.

Historische groene hart

Dit gebeurde op een belangrijke locatie, namelijk bij pannenkoekenrestaurant De Bolle Buik. “Historisch gezien is dit het groene hart van Heerhugowaard, waar het leven bruiste”, legt Gemma uit. “Aan de Middenweg vond je de kerk, de winkels, de cafés, het gemeentehuis, later ook het winkelcentrum rond het Raadhuisplein met het tweede gemeentehuis. Aan de oostkant kant van de Middenweg was ruimte voor recreatie en sport, met het Rosarium, Camping Travalje, zwembad Deiko. Sinds 1980 bestaat de midgetgolfbaan aan de Dreef. De oprichter was Siem de Haan, medeoprichter van de onze stichting. Zo is de cirkel rond.”

Nieuwe wijken

Helaas leven Siem de Haan en Jan de Vries niet meer, maar de derde grondlegger van de stichting, Rob Estoppey, was wél aanwezig bij de overhandiging van de cheque, net als de meeste andere bestuursleden. Onder hen ook twee nieuwelingen: Mart Kuiper en Peter Mul. “We zijn natuurlijk super blij met de aanwas van nieuwe bestuursleden”, vertelt Gemma. “Zij kunnen ons helpen ons doel verder uit te dragen: mooie herinneringen onder de aandacht brengen en vooral koesteren, zodat wij en de generaties na ons daar nog lang van kunnen genieten. Er is hier veel veranderd de afgelopen decennia. Er zijn nieuwe wijken bijgekomen, die nu ook geschiedenis schrijven. Butterhuizen, Stad van de Zon, De Draai, Broekhorn. Het zou mooi zijn om vanuit die wijken mensen te ontmoeten die ons kunnen vertellen over het ontstaan van hún wijk. Wij hopen dat er mensen zijn die contact willen opnemen met ons, als schrijver, als interviewer, als fotograaf, om ook dát stuk geschiedenis te beschrijven en levend te houden.”

Donateursbijeenkomst

Stichting Historisch Heerhugowaard hoopt in het najaar de jaarlijkse bijeenkomst voor haar bijna 400 donateurs weer te kunnen organiseren. Vanwege corona kon dat evenement het afgelopen jaar geen doorgang vinden. Gemma: “We bedanken Platform Polder Heerhugowaard voor hun mooie gebaar. Daar zijn we heel blij mee.” De vereniging Platform Polder Heerhugowaard in liquidatie heeft nog één afscheidscadeautje voor haar leden in petto: een boek over 75 jaar Heerhugowaard. Het is nog onduidelijk wanneer deze uitgave verschijnt.

Meer weten over Stichting Historisch Heerhugowaard? Kijk op www.historischheerhugowaard.com.