'Het liep als een trein' - Prominente rol Eugènie Herlaar in jubileumprogramma

  Nieuws
Eugènie Herlaar in de radiohut, aan boord van de SS Rotterdam. (aangeleverde foto's)
Eugènie Herlaar in de radiohut, aan boord van de SS Rotterdam. (aangeleverde foto's) (rodi.nl)

ROTTERDAM/ HEERHUGOWAARD – Prinses Beatrix wordt binnenkort tachtig jaar. De NOS staat daar uitgebreid bij stil met twee speciale televisieprogramma’s. In één van die programma’s – ‘Wij zijn 80!’- heeft de Heerhugowaardse Eugènie Herlaar een prominente rol. In het programma duiken negen bekende Nederlanders die net als Beatrix in 2018 tachtig jaar worden, in hun verleden. Herlaar, de allereerste vrouwelijke nieuwslezeres van Nederland, wordt zelf pas in november 2019 tachtig jaar, maar werd gevraagd de kijker mee terug te nemen naar het nieuws van die tijd. Daar zei ze zeker geen ‘nee’ tegen. ,,Ik was zeer verrast dat ik gevraagd werd. Ik vind het echt een hele eer.”
Wat hebben Sjaak Swart, Carry Tefsen, Jan Siebelink, Marco Bakker, Pleuni Touw, Aart Staartjes, Frans Weisz, Wibo van der Linde en Jan Fillekers met elkaar gemeen? Allemaal hopen ze dit jaar tachtig kaarsjes uit te blazen. Net als Prinses Beatrix, die 31 januari haar verjaardag viert. In ‘Wij zijn 80!’ blikken deze negen bekende Nederlanders terug op hun vormende jaren; ruwweg de periode tussen hun late puberteit en vroege volwassenheid. Een periode waarin veel ervaringen voor het eerst bewust worden meegemaakt en waaraan herinneringen het best beklijven. Dat geldt hoogstwaarschijnlijk ook voor prinses Beatrix. Vandaar dat dit programma op lichtvoetige wijze een tijdsbeeld schetst van vooral de jaren vijftig en zestig, alsook van het leven van de prinses in die cruciale periode. Herman van der Zandt is de gastheer, componist Jeroen Rietbergen tekent voor de muziek en Eugènie Herlaar brengt nieuwsflitsen uit die tijd, die als rode draad door het geheel lopen.

SS Rotterdam


De opnamen waren zondag 14 januari op een bijzondere locatie: de SS Rotterdam. Het uit de jaren vijftig stammende stoomschip had in 1959, tijdens zijn ‘maiden voyage’ naar New York, een hoge gast aan boord had: de toen 21-jarige prinses Beatrix. Eugènie Herlaar mocht aanschuiven in de 'radiohut', de plek waar vroeger onder meer de telegrafist zijn werk deed. Daar werd ze kort geïnterviewd door Herman van der Zandt en werden ook haar eigen opnamen gemaakt. De oud-nieuwslezeres bleek het vak nog niet verleerd te zijn. ,,Ik moet zeggen, het liep als een trein", blikt ze terug. ,,Het is allemaal heel vertrouwd, omdat je dit soort werk nog zo goed kent; de sfeer, de technici. Je hebt eigenlijk maar een half woord nodig om te snappen wat er bedoeld wordt. Bepaalde 'cue's' ken je nog, daardoor liep het zo goed."
De uitzending 'Wij zijn 80!' wordt voorafgegaan door een biografisch programma over Beatrix. In 'Beatrix 80' komen historicus Geert Mak en journaliste Jutta Chorus, auteur van het boek 'Beatrix – dwars door alle weerstand heen', aan het woord. Ze geven hun kijk op Beatrix als vorstin en prinses. Hoe is het nu met Beatrix, bijna vijf jaar nadat ze afstand deed van de troon?
'Beatrix 80' wordt woensdagavond 31 januari van 20.30 tot 21.05 uur uitgezonden op NPO 1. Op dezelfde zender volgt dan van 21.11 tot 22.06 uur 'Wij zijn 80!' met Eugènie Herlaar.

Meer berichten