'Big Clash' eindigt in overwinning voor Sint Pancras

  Nieuws

HEERHUGOWAARD - Maanden was er al naar uitgekeken; het treffen tussen Heerhugowaard en Opening '64, beide stevige suptoppers in de eerste klasse A van de Noord-Hollandse schaakcompetitie, achter het ongenaakbare Bergen. Donderdag 8 maart was het dan zo ver. Na een kort openingswoord van arbiter Chris Holdorp, kon de strijd beginnen. Het was trouwens volle bak in De Swan, want ook Heerhugowaard 3 moest in actie komen tegen een zestal van Oppositie uit Heiloo. Het eerste uur kon men een speld horen vallen.
Tweede-bordman Kevin Tan tekende voor de thuisploeg voor het eerste punt. In een merkwaardige scherpe stelling wist hij Johan Bakker mat te zetten op h8. Hierna volgde een halfje van Sandra Keetman. In een stelling met twee torens en zeven pionnen was er voor beide partijen weinig meer te halen. Pas in het derde speeluur kwam er tekening in de strijd. De thuisploeg zou het moeilijk krijgen, want op diverse borden stonden de 'Sunte Raipers' beter tot gewonnen. Kopman Richard van Diepen zorgde voor de gelijkmaker. Hij overspeelde Dennis Keetman op de damevleugel. Johan Wester was hard op weg te verliezen van Roel Bakker, totdat deze plots een dame in de aanbieding deed. Roel had echter nog voldoende materiaal om de remise haven te bereiken. Opening '64 kwam definitief op voorspong toen Gerrit van Oostrum in een veloren eindspel belandde tegen Eric Flohr en Maarten de Haas een stuk veloor tegen Jeffrey Pilon, via een dubbel aanval. Hierna kon Kasper van der Meulen nog iets terug doen. Hij won een dubbel toreneindspel van Edwin Flierman. Via de remise van Rob Spaans, de kersverse Rapidkampioen van Heerhugowaard, werd de einduitslag bepaald op 3,5 - 4,5 voor de bezoekers en daarmee heeft Opening '64 de tweede plek overgenomen van Heerhugowaard in de eerste klasse A.
Pleister op de wonde was de overwinning van het zestal op het derde van Oppositie. Hier werd het door onder meer overwinningen van Gerard Groenveld, Ronald van Ewijk en René Groenendijk een dik verdiende 4-2.

Meer berichten