'Hiermee begint het pas' - Obdamse Franca Overtoom assistent-scheidsrechter in Jupiler League

  Nieuws
Franca Overtoom (r) is pas de derde vrouw die als (assistent-) scheidsrechter is aangesteld in het Nederlandse betaalde voetbal. (aangeleverde foto)
Franca Overtoom (r) is pas de derde vrouw die als (assistent-) scheidsrechter is aangesteld in het Nederlandse betaalde voetbal. (aangeleverde foto) (rodi.nl)

OBDAM - Bij de wedstrijd Telstar tegen Jong FC Utrecht staat vrijdag 13 april een vrouwelijke assistent-scheidsrechter langs de lijn. Franca Overtoom (26) maakt haar debuut in het betaald voetbal. ,,Geweldig natuurlijk. Ik heb er heel veel zin in", aldus de Obdamse.
In het buitenland zijn steeds meer vrouwen te zien in de rol van (assistent-) scheidsrechter in het mannenvoetbal - in Duitsland was Bibiana Steinhaus in september de eerste vrouw die een wedstrijd in de Bundesliga floot - maar in Nederland gingen alleen Sjoukje de Jong (2001) en Nicolet Bakker (2011) Overtoom voor. De Obdamse kreeg het goede nieuws van haar coach Rob Overkleeft. ,,Dit is weer een heel mooie stap omhoog.” Helemaal onverwacht kwam het bericht niet. ,,Ik hield er wel rekening mee dat het binnenkort zou gebeuren, maar door mijn drukke internationale programma was het de vraag of het er nog dit seizoen van zou komen." In de afgelopen weken reisde de talentvolle assistent-scheidsrechter heel Europa door. ,,Ik ben net weer terug van de A-interland tussen de vrouwen van Moldavië en Italië. In de weken daarvoor was ik negen dagen in Bosnië voor de EK-kwalificatie voor meiden onder 17 en twaalf dagen op Cyprus voor de Cyprus Cup." Door die drukte kon Overtoom pas anderhalve week geleden de verplichte conditietest lopen. ,,Ik ben blij dat ik hem heb gehaald. Ik moet aan dezelfde fysieke eisen voldoen als de mannen." En dat is wel zo prettig, vindt ze. ,,Het draait om kwaliteit. De KNVB heeft er vertrouwen in dat ik deze stap kan maken. Ik ben niet uitgekozen omdat ik toevallig vrouw ben. Maar speciaal is het natuurlijk wel."

Rolmodel


Last van spanning heeft Overtoom vooralsnog niet. ,,Dat komt misschien wel als ik in de tunnel richting het veld sta. Maar nu heb ik er vooral heel veel zin in. Ik probeer mijn voorbereiding gewoon net te doen als normaal. En mijn focus te behouden in aanloop naar de wedstrijd. Dat is het belangrijkste, want hiermee begint het pas." Of ze zichzelf ziet als rolmodel voor andere meiden die actief zijn in de scheidsrechterswereld? Overtoom: ,,Het is mooi wanneer ze hierdoor zien wat er mogelijk is als je er echt voor gaat. Ook op het gebied van hun persoonlijke ontwikkeling. Ik heb heel veel geleerd van het begeleiden van wedstrijden. Dat gun ik andere meiden ook."

Meer berichten