Van speeddaten tot beroepenfeest - Onderwijs, ondernemers en gemeente in gesprek over werkgelegenheid

Nieuws
Danica Zewald Otto (r) met onder andere wethouder Monique Stam (tweede van rechts) in gesprek over haar plan: de stagemarkt. (foto Richard Rood)
Danica Zewald Otto (r) met onder andere wethouder Monique Stam (tweede van rechts) in gesprek over haar plan: de stagemarkt. (foto Richard Rood) rodi.nl

HEERHUGOWAARD – Heerhugowaard wil haar ondernemers, de gemeente en het onderwijs dichter bij elkaar brengen. In het bedrijfsleven is een schreeuwend tekort aan goede arbeidskrachten, terwijl schoolverlaters massaal richting de Randstad vertrekken omdat ze denken dat dicht bij huis geen werk te vinden is. Om de wens tot verbinding extra kracht bij te zetten, werd donderdagmiddag 12 april in het gebouw van het Horizon College aan de Umbriëllaan een inspirerende bijeenkomst gehouden, waarbij een zevental ideeën gepitcht werd; van een bedrijventour tot een banenmarkt en van open sollicitaties tot een digitale bedrijfsgids. Aanwezigen gingen met elkaar in discussie wat de beste manier is om beter in elkaars behoeften te kunnen voorzien.
Even wat feiten op een rij: in Noord-Holland Noord waren er in 2017 25.000 vacatures, dat zijn er 2.100 per maand en dat aantal stijgt sterk. Het werkloosheidspercentage in Heerhugowaard ligt op drie procent. Het Horizon College locatie Heerhugowaard levert per jaar 1.200 schoolverlaters af, waarvan er zo’n 850 aangeven actief op zoek naar werk te zijn. Het onderwijs, de gemeente en het bedrijfsleven in Heerhugowaard willen graag in dit gat springen en de bijeenkomst in het Horizon College vormde de aftrap van een nog uit te rollen actieplan. Monique Spaansen, directeur onderwijs van het Horizon College locatie Heerhugowaard, sprak de zaal enthousiast toe. Vol trots sprak ze over de ‘talentenpoel’ die alleen al het Horizon College te bieden heeft. Talent dat voor de regio niet verloren mag gaan. ,,Voor iedereen die zich laat leiden door het negatieve imago dat het mbo heeft zou ik willen zeggen, loop eens een dagje mee op onze school. Hier wordt alles in het werk gesteld om de jongeren te laten groeien tot wie ze zijn. Maar daar hebben we de hulp van de ondernemers nodig.”

‘Inkoppertjes’
Het credo van de initiatiefnemers is: niet praten maar doen. Wethouder Monique Stam van Economische Zaken en Duurzaamheid onderstreept dat: ,,Als gemeente is onze taak om initiatieven te faciliteren en te ondersteunen. Het is van groot belang om met elkaar mee te denken, zodat de talenten van de toekomst een plek krijgen waar ze een toegevoegde waarde hebben. Regionaal en ook bovenregionaal, want ook dáár willen we verbinding maken.” De wethouder zat samen met Pierre Komen (voorzitter van de Bedrijfskring Heerhugowaard) en Wim Nijenhuis (directeur van de sector Techniek van het Horizon College) in een panel dat een drietal stellingen kreeg voorgeschoteld: de overheid moet een grotere rol spelen in het behouden van schoolverlaters voor de regio; het onderwijs is onbekend met het aanbod en potentieel aan werkgelegenheid in de regio; bedrijven moeten het voor de jeugd aantrekkelijk maken om voor het vak te kiezen waar zij tekort aan hebben. Stuk voor stuk ‘inkoppertjes’, maar de grote vraag is hoe het allemaal moet worden ingevuld. Komen onderstreepte dat de regio als geheel aantrekkelijk moet zijn, om te voorkomen dat jongeren wegtrekken richting Randstad, dus ook op het gebied van wonen, recreëren en bereikbaarheid. Nijenhuis gaf aan kansen te zien in gastlessen en bedrijfsbezoeken.
Minipresentaties
Om het concreet te maken, werden zeven ideeën gepitcht in minipresentaties van ongeveer vijf minuten. Zo opperde Femke Hofman een bedrijventour per fiets, had Danica Zewald Otto het over een stagemarkt waar vraag en aanbod samengebracht worden. Een dergelijke markt wordt in oktober voor het eerst georganiseerd voor studenten in het mbo en vmbo. Namens de Bedrijfskring besprak Joost Baljé over het verzorgen van gastlessen op onderwijsinstellingen; in overleg met de scholen kan overlegd worden welke vakgebieden interessant of wenselijk zijn en zouden aan de bedrijven die gastlessen verzorgen stageplekken kunnen worden gekoppeld. Baljé pleitte tevens voor een digitale bedrijvengids à la www.westfriesland-werkt.nl, waar bedrijven hun vacatures kunnen vermelden. Janny Martens stelde voor om schoolverlaters open sollicitaties te laten schrijven waarin ze hun ambities kenbaar maken. Bedrijven zijn verplicht de sollicitant uit te nodigen voor een gesprek, zodat hij of zij kan ervaren hoe een sollicitatie in zijn werk gaat.
Speeddaten en beroepenfeest
In het verlengde van de al eerder genoemde stagemarkt ligt het idee van de banenmarkt van Jan Ferwerda: in het laatste kwartaal van het schooljaar presenteren bedrijven zich met kraampjes aan de schoolverlaters en geven aan welke vacatures ze beschikbaar hebben. Desgewenst kunnen studenten en ondernemers met elkaar ‘speeddaten’. Het laatste idee kwam van Yvonne Truijens. VMBO On Stage is een landelijk initiatief, dat vreemd genoeg nog niet in Noord-Holland is opgepakt. Het is een beroepenfeest rond loopbaanoriëntatie, begeleiding bij beroepskeuze, netwerken en relatiebeheer voor jongeren uit het eerste tot en met het vierde jaar van het vmbo, zodat zij een keus kunnen maken waar hart ligt.
De aanwezigen konden vervolgens met elkaar in gesprek gaan over de initiatieven die gepresenteerd werden; welk idee spreekt hen het meest aan? Waar kunnen ze verder op borduren? Het bleek een vruchtbare middag, die zeker zal worden vervolgd.

Danica Zewald Otto (r) met onder andere wethouder Monique Stam (tweede van rechts) in gesprek over haar plan: de stagemarkt. (foto Richard Rood)