- - Recensie -Titanic: Indrukwekkend, emotioneel spektakel

  Nieuws
<span class="chapeau">- Recensie -<br /></span>Titanic: Indrukwekkend, emotioneel spektakel
<span class="chapeau">- Recensie -<br /></span>Titanic: Indrukwekkend, emotioneel spektakel (rodi.nl)

HEERHUGOWAARD - Met maar liefst drie uitverkochte voorstellingen presenteerde Brassica Musicals dit weekeinde 'Titanic de Musical' in Cool kunst en cultuur. 'Titanic' is een intense ervaring: een groots en meeslepend verhaal met schitterende melodieën en samenzang. Niet voor niets stond deze musical met maar liefst 800 voorstellingen succesvol op Broadway.
Een hele opgave dus voor een amateurvereniging, maar Brassica Musicals maakt dat meer dan waar. Het aanwezig publiek kreeg een prachtig opgezet en uitgevoerde musical te zien waarin niets aan het toeval was overgelaten en alles klopte: van kostuums, decor, rekwisieten tot licht en geluid. Hier stond een zeer professionele productie. Cast en crew van Brassica Musicals mogen trots zijn op deze geweldige prestatie die onder regie van Ineke de Geus en muzikale leiding van Gerbrand van Kolck het publiek verbaasde, ontroerde en vol ontzag liet genieten van het leven aan boord van het 'grootste schip dat ooit gebouwd is', voor, tijdens en na die fatale aanvaring met een ijsberg in 1912.
Speciale vermelding gaat uit naar een aantal castleden die met hun prestatie deze musical naar een nog hoger niveau tillen. Allereerst is daar Denis Velic die, als stoker Frederick Barret, grote indruk maakt met zijn uitstraling, spel en lyrische falsetto zangstem. Daarnaast weet Daphne Dekker te ontroeren als de zwangere Ierse Kate McGowan. Haar solo, op het dek van de derde klasse van het schip, was zo mooi ingeleefd gezongen dat je menig toeschouwer in de zaal hoorde snikken. Hiernaast speciale vermelding voor Peter Koning, Leon Mulder, Cris Bakker en Mathijs Kuijper als de mannen die de leiding hadden over het schip. Hun trots, arrogantie en leiderschap zie je langzaam afbrokkelen naarmate de situatie aan boord schrijnender wordt en dat was overtuigend gebracht.
De komische noot ten slotte, wat een niet te onderschatten discipline in theater is daar alles draait om timing, werd gebracht door Wesley Lont als trouwe butler Etches en Jennifer Terwel als tweedeklas passagier Alice Beane. Hun bijdrage in spel en sterke zang zorgde voor de nodige balans tussen al het emotioneel spektakel dat in de tweede helft de overhand neemt, als het schip daadwerkelijk zinkt en de aanwezigen op het schip moeten vechten voor hun leven. Het geheel komt tot een trieste maar oprechte conclusie en wanneer die laatste noten van de toegift klinken zie je zowel cast als publiek ontroerd kijken naar wat ze zojuist samen hebben beleefd: de magie van theater. '
Volgend jaar verrast Brassica musicals ons met Zorro de musical waarbij, als ze dit niveau vasthouden, opnieuw uitverkochte zalen niet meer dan terecht zullen zijn.
Ruben Rijnveld

Meer berichten