Lisa en Remy zetten zich in voor gelijke kansen - Fonds verstandelijk gehandicapten en Revalidatiefonds worden

  Nieuws
De Spierdijkse vriendinnen Remy (l) en Lisa spelen een rol in de promotiecampagne van HandicapNL. (aangeleverde foto)
De Spierdijkse vriendinnen Remy (l) en Lisa spelen een rol in de promotiecampagne van HandicapNL. (aangeleverde foto) (rodi.nl)

SPIERDIJK - Fonds verstandelijk gehandicapten en Revalidatiefonds bundelen hun krachten en heten vanaf maandag 16 april HandicapNL. Voortaan is HandicapNL hét fonds dat mensen met een handicap en hun naasten sterker maakt om volwaardig mee te doen in de maatschappij. HandicapNL zet zich in om deze mensen meer regie over hun eigen leven te geven en spant zich daarnaast in om een samenleving te creëren die eerlijke kansen biedt voor iedereen. De lancering van HandicapNL kent een regionaal tintje, omdat Spierdijkers Fatih Demirbas (31), Lisa de Boer en Remy Treffers (beiden 27) een rolletje spelen in de nieuwe tv-commercial.
Nederland kent ruim twee miljoen mensen met een fysieke, verstandelijke of meervoudige beperking. Hoe divers de handicaps ook zijn, de alledaagse problemen vertonen veel overeenkomsten. Zo voelt 63 procent van de mensen met een handicap zich eenzaam, oftewel anderhalf miljoen mensen. En zijn ze twee keer zo vaak werkeloos als mensen zonder handicap. Andere voorbeelden zijn ook: weinig eigen regie, overbelasting van familie en mantelzorgers en ingewikkelde regelgeving.

Heft in eigen hand


HandicapNL wil dat mensen met een handicap écht volwaardig mee kunnen doen in de samenleving. ,,Wij willen een maatschappij waarin mensen met een handicap zo goed mogelijk in staat worden gesteld om eigen keuzes te maken", aldus directeur Daniëlle Schutgens. ,,We willen hen weerbaarder en zichtbaarder maken." Daarom ondersteunt HandicapNL projecten die mensen met een handicap helpen het heft in eigen handen te nemen en zo hun eigen regie en zelfvertrouwen vergroten, zoals rolstoeltrainingen en woongroepen. Familieleden en mantelzorgers helpt HandicapNL met projecten die meer balans creëren tussen draaglast en draagkracht, zoals logeerweekenden, het Gebaar van Waardering of kennisuitwisseling voor lotgenoten.

Eerlijke kansen


Ook vindt het nieuwe fonds dat sociale contacten leggen en houden makkelijker eenvoudiger en veiliger moet kunnen. Schutgens: ,,Men roept wel 'iedereen moet mee kunnen doen'. Maar het blijft veelal bij roepen. Echte eerlijke kansen en passende mogelijkheden, bijvoorbeeld om te kunnen werken, sporten en uitgaan, zijn er nog bar weinig." HandicapNL vraagt aandacht voor deze problemen en steunt projecten die een positieve bijdrage aan de oplossing bieden.
Kijk ook eens op www.handicap.nl.

Meer berichten