- - Column -Koningsdag

  Nieuws
Impressie van Paasvee 2018. (aangeleverde foto)
Impressie van Paasvee 2018. (aangeleverde foto) (rodi.nl)

Het is weer bijna Koningsdag, en dat betekent dat het hele land in feeststemming raakt. Elk jaar is het weer anders, de locatie waar het feest plaatsvindt, maar ook welke invloed het weer op de festiviteiten heeft. Bij een regenachtige dag valt alles letterlijk in het water; bij een zonnige dag stromen de terrassen vol en wordt er overal plezier gemaakt.
Duizenden Nederlanders gaan er uren voor zitten en kijken tv. Even zovelen zitten langs de kant om een glimp van het koningspaar op te vangen. In de vroege ochtend zitten ze klaar met koelboxen en stoelen. Er zijn overal markten, spelletjes en optochten voor de jeugd. Er wordt zeker ook gewerkt, bijvoorbeeld in de verzorging, de horeca, bij fabrieken en instellingen. Als ik in de hal kom van het verzorgingshuis van mijn moeder zie ik een groot scherm waarop Koningsdag te volgen is. De senioren genieten zichtbaar van de heerlijke oranjetompouce bij de koffie en de prachtige beelden. Even wat anders voor hun dan de dagelijkse sleur. De vlaggen hangen uit en het is echt feest.
Toch gaan mijn gedachten altijd even uit naar de tijd dat ik nog een lagereschoolkind was. Televisie kijken deden we bij de buren, waar we limonade dronken en een oranjekoek aten op deze bijzondere dag. Ook aan de optocht deed je mee, zeker als je zelf je fiets kon versieren.Bij ons op de boerderij ging het melken gewoon door en voor mijn ouders was het zeker geen snipperdag. Er is in al die jaren niet zoveel veranderd; de optochten zijn er nog, de vlaggen hangen nog altijd uit en op tv zijn de festiviteiten ook dit jaar weer te volgen. Het koningspaar bezoekt al tientallen jaren elk jaar een andere plaats om het feest uitbundig te vieren.
Wat wél veranderd is zijn de veiligheidsnormen: de betonblokken, de agenten, de hekken en al die camera's overal. Dit is helaas nodig om de veiligheid van de duizenden aanwezigen te waarborgen. Het is jammer dat het nodig is.
Ook dit jaar zal het weer een onvergetelijk feest worden. Daar gaan we voor. Om er daarna, zoals altijd, met een goed gevoel op terug te kijken. Leve het koningspaar, de Koningsdag en dank aan al die honderden vrijwilligers die het voor een ieder weer mogelijk maken om deze prachtige dag te vieren. Proost!
Janet

Meer berichten