Bevrijdingsvuur in estafettevorm door Heerhugowaard

Nieuws
Atleten van Hera brengen het Bevrijdingsvuur naar Heerhugowaard. (foto Johan de Vries)
Atleten van Hera brengen het Bevrijdingsvuur naar Heerhugowaard. (foto Johan de Vries) rodi.nl

HEERHUGOWAARD - Traditiegetrouw brengt atletiekvereniging Hera ook dit jaar het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Heerhugowaard. De groep atleten krijgen om middernacht in de nacht van vrijdag 4 op zaterdag 5 mei het 'vuur' - het symbool voor leven in vrede en veiligheid - uitgereikt en brengt de fakkel al hardlopend in estafettevorm naar Heerhugowaard.
In de ochtend van 5 mei (rond 11.30 uur) arriveren de atleten in Ursem, aan de Elf Oktoberstraat. De naam herinnert aan het drama van Rustenburg en 'Houtlust' op 11 oktober 1944. Vanaf deze locatie vergezellen oude legervoertuigen met oorlogsveteranen de hardloopgroep naar Rustenburg en Heerhugowaard. Op de Gerard Veldman-brug, vernoemd naar de commandant van de verzetsgroep, wordt rond 12.30 uur gestopt bij de plaquette aan de brugleuning. De verzetsgroep liep bij deze brug in de val van de Duitsers. Hierbij kwamen dertien jonge mannen om het leven. De route gaat daarna verder richting Heerhugowaard, waar rond 12.45 uur halt gehouden wordt bij de Heilige Familiekerk in 't Kruis, waar drie mannen herdacht worden die sneuvelden in Nederlands-Indië. De atleten en begeleiders doen daarna het Verzetsmonument ter ere van de in Ravensbrück omgekomen vrouwen aan de Oosttangent aan (13.00 uur).
De karavaan gaat vervolgens op weg naar de Nieuwbouwwijk Broekhorn. Op Bevrijdingsdag 2015 vernoemde de gemeente Heerhugowaard de staatnamen van deze wijk naar drie Waardse verzetsstrijders vernoemd. Dit jaar wordt omstreeks 13.30 uur een officieel gedenkteken onthuld in aanwezigheid van burgemeester Bert Blase, genodigden, familieleden en buurtbewoners. De atleten en volgers van Hera, al vele uren in touw, krijgen hier een lunch aangeboden. De jeugdleden van de atletiekvereniging vervolgen de route met de vlam door Heerhugowaard en doen de verzorgingshuizen Raatstede (14.45 uur) en Hugo-Waard (15.15 uur) aan, waar ze samen met leden van het zeekadettenkorps stickers met het bevrijdinglogo en het Wilhelmus uitdelen. De route wordt vervolgd richting Veenhuizen (verwachte aankomst 16.00 uur), waar de zeekadetten op de begraafplaats, waar drie gesneuvelde Engelse soldaten liggen begraven, de vlag hijsen.
Na deze plechtigheid gaat het gezelschap terug naar Heerhugowaard, waar rond 16.45 uur het Monument aan de Dreef wordt aangedaan. De avond ervoor vond daar ook de jaarlijkse dodenherdenking plaats. De route wordt afgesloten met een bezoek aan Bevrijdingspop op het Raadhuisplein (aankomst 17.00 uur), waar de laatste stormlantaarn met het vuur afgegeven wordt.