Bier met een boodschap - Jongeren uit De Noord brouwen voor het goede doel

  Nieuws
Vlnr. Roos, Gijs, Jessy en Toine van Sanctus Virgilius zijn van mening dat iedereen hun bier zelf maar eens moet proeven. Zo steunen ze en passant ook nog eens het goede doel. (foto Richard Rood)
Vlnr. Roos, Gijs, Jessy en Toine van Sanctus Virgilius zijn van mening dat iedereen hun bier zelf maar eens moet proeven. Zo steunen ze en passant ook nog eens het goede doel. (foto Richard Rood) (rodi.nl)

HEERHUGOWAARD-De NOORD - Dat er in De Noord een hechte gemeenschap is, die met veel liefde, creativiteit en toewijding de koppen bij elkaar steekt om iets van de grond te krijgen, was al bekend. Onder meer de geslaagde dorpsveiling van vorig jaar toonde de saamhorigheid onder de Noordenders aan. Dat ook de jeugd zich nauw met elkaar en met de gemeenschap verbonden voelt, wordt onderstreept met een nieuw project. Negentien jongeren van tussen de 20 en 25 jaar oud, die zich vanuit de Heilige Hart van Jezus-kerk met elkaar verenigd hebben in Sanctus Virgilius, willen graag naar de Wereldjongerendagen in Panama. Omdat zo'n reis aardig wat kost, is een even ludiek als briljant plan bedacht: de jongeren hebben hun eigen bier gebrouwen, dat ze bij wijze van sponsoractie aan de man gaan brengen.
De Noordender jeugd is zeer betrokken bij hun gemeenschap en de leden van Sanctus Virgilius is daar een prachtig voorbeeld van. ,,Vanuit de kerk houden wij ons bezig met betekenisvolle maatschappelijke activiteiten voor jongeren", vertelt Roos Groot. ,,Wij staan voor het verbreden van de horizon, het vergroten van waardevolle levenskennis en het delen van ervaringen met elkaar. Dat doen we onder meer door maandelijks thema-avonden te organiseren waarbij wij maatschappelijke vraagstukken - denk aan abortus, euthanasie en voltooid leven - ter discussie brengen of gasten laten spreken die een aangrijpend verhaal met zich meedragen en hun opgedane levenslessen met de jongeren willen delen. Vorige maand is bijvoorbeeld de hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam Jan Hendriks langs geweest. Die was erg enthousiast over onze plannen om in februari 2019 naar de Wereldjongerendagen te gaan."

Oppervlakkige kroeggesprekken


De leden van Sanctus Virgilius zijn erg gemotiveerd. Roos: ,,Wij willen meer diepgang in de levens van onze medejongeren creëren, want die oppervlakkige kroeggesprekken kennen wij nou ondertussen allemaal wel. Met de verkoop van Virgilius Bier willen wij ervoor zorgen dat wij onze maatschappelijke activiteiten kunnen blijven voortzetten. De gehele opbrengst van de verkoop komt dan ook ten goede aan gastsprekers, excursies, maatschappelijke projecten en nog veel meer levensverrijkende ervaringen! Daarnaast willen we het gebruiken om een deel van de reis naar Panama te bekostigen."

Bier om te delen


De keuze voor een zelf gebrouwen bier is niet eens zo opmerkelijk. De bekende abdij-en trappistenbieren hebben immers ook een kerkelijk karakter. Roos: ,,Wij zien bier vooral als een middel dat mensen al eeuwenlang met elkaar verbindt. Wij denken dat Virgilius Bier hetzelfde effect zal hebben en mensen dichter naar elkaar toe zal brengen. Niet voor niets zit het bier in flessen van 75 centiliter en promoten we het graag als 'Hét bier om te delen!'. Benieuwd naar de smaak? Op het etiket wordt Virgilius Blond omschreven als een 'bier met een fruitige en verfrissende smaak'. De drank kenmerkt zich daarnaast door subtiele vleugje gember en anijs. Maar eigenlijk zou iedereen het voor zichzelf moeten proeven. Vrijdag 8 juni vindt het Heilig Hartfeest plaats, het jaarlijkse feest voor alle parochianen en vrijwilligers van de Heilig Hartkerk. Roos: ,,Dit jaar wordt in de mis ook aandacht geschonken aan ons project en aan het einde van de viering wordt het Virgilius Bier ingezegend. Na afloop wordt het Heilig Hartfeest voortgezet in het Dorpshuis en is er volop gelegenheid om het Virgilius Bier te proeven en natuurlijk te kopen."
Wie niet zo lang wil of kan wachten, kan het Virgilius Bier bestellen via www.virgiliusbier.nl. Vanaf zes flessen (één doos) is de bezorging op adressen binnen de Omringdijk gratis. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/virgiliusbier.

Meer berichten
 

Fotoseries