Dochter wil laatste wens ouders laten uitkomen - Transport naaimachines naar Tanzania was levenswerk echtpaar P

  Nieuws
Heerhugowaarder Berend Pluister (rechts), echtgenote Griba (tweede van links) en twee andere leden van de Tanzania Werkgroep Emmen. (aangeleverde foto)
Heerhugowaarder Berend Pluister (rechts), echtgenote Griba (tweede van links) en twee andere leden van de Tanzania Werkgroep Emmen. (aangeleverde foto) (rodi.nl)

HEERHUGOWAARD - Bijna vijfduizend trap- en handnaaimachines hebben dankzij het echtpaar Pluister een tweede leven gekregen in het Afrikaanse land Tanzania. Nu Berend en Griba beiden overleden zijn, heeft dochter Debora Molenaar-Pluister de vurige wens om het levenswerk van haar ouders te voltooien en de laatste lading naaimachines - zo'n 250 stuks - in Tanzania af te leveren. Maar daar heeft ze wel wat hulp bij nodig.
Debora wil het levenswerk van haar ouders dolgraag voltooien. ,,Het leven van mijn ouders Berend en Griba draaide om de mensen in Tanzania", vertelt ze. Tijdens een bijeenkomst over ontwikkelingssamenwerking kwamen ze in 1974 in aanraking met het Afrikaanse land; een jaar later hadden ze een werkgroep opgericht. ,,Samen met andere leden van die werkgroep knapten ze oude hand- en trapnaaimachines op om die te versturen naar Tanzania. Hun doel was om met name alleenstaande vrouwen, mensen met een handicap en aidswezen een bestaansrecht en economische zelfstandigheid te geven. Sinds 1975 zijn bijna vijfduizend naaimachines richting Afrika verscheept. Toen Griba in 2000 overleed, zette Berend het werk voort samen met andere leden van zijn werkgroep.
De bedoeling was om ook dit jaar een transport van 250 naaimachines richting Tanzania te sturen, maar toen werd Berend ziek. In mei overleed hij. Debora: ,,Mijn vader wilde heel graag nog één keer een grote zending doen naar Tanzania, voor hij zijn en mijn moeders levenswerk zou afronden omdat de werkgroep te klein was geworden en de leden vergrijzen. Helaas is hem dat niet meer gelukt. Eind april werd hij ziek en 1 mei is hij overleden. Mijn broer en ik willen graag zijn laatste wens als nog verwezenlijken. Mijn vader kwam van oorsprong uit Heerhugowaard. In 1971 verhuisde hij samen met mijn moeder, een Langedijkse, naar Emmen. Hun banden met deze regio zijn echter altijd sterk gebleven. We hopen daarom dat er mensen zijn die ons willen helpen het levenswerk van onze ouders te voltooien."
Een transport gaat tussen de vijf- en tienduizend euro kosten, heeft Debora laten beramen. ,,Zonder hulp van anderen kunnen wij mijn vaders laatste wens nooit in vervulling laten gaan. Daarom doen we deze oproep. De reparaties en de transporten werden altijd al gefinancierd door giften. Alleen in de beginjaren was er soms subsidie’, verklaart Debora. Als de resterende 250 naaimachines op de boot naar Afrika staan, heft de Tanzania Werkgroep Emmen zichzelf op. ,,Het is goed geweest en, als het meezit, ook mooi afgerond. Ik weet zeker dat mijn ouders dit ook zo zouden zien."
Doneren kan via rekeningnummer NL21 RABO 0125 7796 74 ten name van Tanzania Werkgroep Emmen.

Meer berichten