- - Column - Droog

  Nieuws
(aangeleverde foto)
(aangeleverde foto) (rodi.nl)

Tijdens onze vakantie hebben wij het niet droog gehouden. We waren dan ook naar het buitenland. Echt buitenland. We verstonden geen woord van wat zij spraken, wat geheel wederzijds was. Ook onze talenkennis van het Engels en Duits bracht geen uitkomst. Ik voelde mij zelfs enigszins als een analfabeet op reis. Lezen bracht namelijk ook geen uitkomst. Hoe buitenlands kun je het nog hebben. We waren toch slechts de grens met onze oosterburen overgestoken om na een dagje 'fahr’n, fahr’n auf der Autobahn' (Kraftwerk 1974) aan te komen in dit buitenland, Tsjechië. We genoten er van de weidsheid van het prachtige glooiende landschap en van kastelen, burchten en grotten.
Dat laatste doet mij nu weer denken aan het hachelijke Thaise grotavontuur van een heel team jonge voetballertjes. Negentien dagen in een grot, dat doet wat met je. Eenmaal gered en dan als veertienjarige tot de slotsom komen dat je alleen nog maar wil leven als een goed mens, dat je niet zomaar wil leven maar wil nadenken over wat je doet. Daar hield ik het even niet droog bij. Dat je bang was voor straf. Wat een tegenstelling met onze aanpak van jeugdcriminaliteit, als ik lees dat onze kinderombudsman van mening is dat het opsluiten van een jeugdige crimineel kwalijke gevolgen kan hebben voor de delinquent. Met droge ogen zou ik toch pleiten voor opsluiten en dan gaan we daarna eens even lekker bomen over je toekomst.
Zal niet makkelijk zijn, maar de bomen hebben het met deze langdurige droogte ook heel zwaar. Ik zal niet klagen over de droogte. Een weekje regen in je vakantie doet ook wat met je. Laat de zon maar schijnen. Fijne zomer.
Pieta van der Mark

Meer berichten