- - Column -Mijmeren in de zon

  Nieuws
(aangeleverde foto)
(aangeleverde foto) (rodi.nl)

Iedereen heeft een voornaam, een achternaam en een (Burgerservice-)nummer. Hoewel we allemaal naakt geboren zijn, zijn er mensen die Naaktgeboren als achternaam dragen. Ooit bedacht door iemand met weinig fantasie. Op mijn geboortekaartje stond slechts vermeld: 'Geboren, Tom'. Geen slingers of uithangooievaars. Er waren er al zeven voor mij. Ik hoefde mij dus ook niet waar te maken als 'lief, schattig engeltje' of andere poezelige eigenschap dat tegenwoordig de kaartjes siert. Van nature was ik al een braaf kind.
Het leuke aan elk mensenkind is dat iedereen eigenaardigheden heeft. Lees: eigen-aardigheden. Deze 'aardigheden' worden dan weer uitvergroot op de overlijdenskaart: 'een bijzonder mens, liefdevol, trouw, hardwerkend, onvergetelijk'. Al dan niet met een mooie spreuk of gedicht. Gelukkig lijkt de dag des oordeels - hemel of hel - op zijn retour. Dat geeft een stuk rust. Maar helaas, niemand ontkomt aan zijn of haar schaduw. Mijn schaduw is soms net een lachspiegel. De ene keer langgerekt en dan weer kortgedrongen. Regelmatig lijkt ze wel dronken, zo is ze aan het zwalken. Soms loopt mijn schaduw me in de weg omdat ze zich pal voor me uit beweegt. Of ze zet de achtervolging in, plakkerig, als een schimmige stalker. En als ik het zat ben, zet ik mezelf loodrecht in het zonnetje. Geen schaduw of schim meer te bespeuren! Maar toch heeft volgens mij elk mens- tenzij heilig verklaard- een duistere kant. Iedereen bewandelt wel eens een verkeerd padje. Juist de 'heilige boontjes' kunnen de boel flink oplichten. Of verduisteren. Allebei even erg.
Soms heb ik de behoefte mezelf helemaal af te pellen, zoals de schillen van een ui. Laagje voor laagje wegwerken. Tot ik weer bij mijn oorspronkelijke 'naakte Tom' uitkom. Uithuilen en opnieuw beginnen. Heerlijk. Weg ballast! Foetsie! Maar of er dan een 'andere Tom' uit zal groeien? Ik ben zomaar bang van niet…
© Tom van Rossum

Meer berichten