`Ik wil graag de wereldtop bereiken` - Wielrenster Nina Buysman al twee jaar prof

  Nieuws
Nina Buysman vindt het erg leuk om Tour de Waard te rijden. (foto's Vincent de Vries / Rodi Media)
Nina Buysman vindt het erg leuk om Tour de Waard te rijden. (foto's Vincent de Vries / Rodi Media) (rodi.nl)

HEERHUGOWAARD/ BOVENKARSPEL – Wielerminnend Heerhugowaard kijkt er al maanden naar uit: zondag 19 augustus wordt de 49e editie van Tour de Waard verreden. Eén van de deelneemsters aan de vrouwenkoers is Nina Buysman uit Bovenkarspel. Ze is helemaal bezeten van de wielersport en timmert aardig aan de weg. ,,Mijn grote droom is de wereldtop halen", aldus de twintigjarige Nina. ,,Maar de weg daar naartoe is nog lang." Dan eerst maar eens schitteren in Heerhugowaard!


Nina heeft in haar jeugd verschillende hobby’s gehad, zoals dansen en turnen. ,,Maar dat was niets voor mij, daar was ik veel te stijf voor. Ik wilde graag fietsen. Dat deed ik altijd al graag. Op m'n achtste ging ik op de fiets naar mijn oma en opa in Andijk, of naar Hoorn. Een ritje van zo’n vijftien kilometer. Daar genoot ik van. Ik was ook nooit moe. Toen mijn ouders een artikel in de krant lazen dat wielervereniging West-Frisia een open dag organiseerde, mocht ik daarheen. Op een geleend sportfietsje. Dat was superleuk. Ik wilde blijven fietsen en kreeg een leasefiets, waar ik heerlijk op kon crossen."

Eerste wedstrijd


Na een aantal jaren flink trainen, mocht Nina op haar twaalfde eindelijk aan haar eerste echte wedstrijd meedoen. Omdat duidelijk was dat zij voldoende talent bezat om 'een grote' te worden, werd Nina ingeschreven voor de Nederlandse kampioenschappen op de weg. ,,Dat was een hele belevenis. Het ging niet per se om een hoge klassering, vooral om ervaring op doen. Ik heb dat kampioenschap met veel plezier ervaren." In de jaren daarna heeft reed ze grote wedstrijden: de Brabantse Pijl, de Ronde van Vlaanderen, Grand Prix de Dottignie, Tour de Feminin. Resultaten kwamen er ook: ,,In 2016 won ik het jongerenklassement in een etappewedstrijd in Ierland."

Parkhotel Valkenburg


De bondscoach van de Koninklijke Nederlandse WielerUnie (KNWU) ontdekte de talentvolle Buijsman en nam haar op in de nationale selectie. Na jarenlang lid geweest te zijn van wielervereniging West-Frisia werd Nina in 2017 ingelijfd bij Parkhotel Valkenburg, een team vol jong talent waarmee ze veel wedstrijden in binnen- en buitenland rijdt. Als professioneel wielrenner maakte Nina naam in de Omloop van de IJsseldelta, een wielerwedstrijd in Zwolle die ze op haar naam wist te schrijven. ,,Maar ik heb ook vervelende momenten meegemaakt, waardoor ik een tijd uit de roulatie was. Dat is heel vervelend, juist omdat je na een blessure weer helemaal moet opkrabbelen." In de tijd dat ze niet kon fietsen, werkte ze thuis aan haar studie voor Personal Trainer.

Tour de Waard


Nina heeft torenhoge ambities, maar vindt het ook erg leuk dat ze zondag 19 augustus meedoet met Tour de Waard. ,,Ik heb de ronde al eens eerder gereden en heb er goede herinneringen aan over gehouden. Er komt veel publiek en dat is altijd erg gezellig." Na Tour de Waard volgen nog wedstrijden in Nederland, Frankrijk en Italië. Klimmen is een van de sterke punten van Nina. ,,Maar sprinten en tijdrijden gaan me ook steeds beter af. Volgend seizoen rijd ik zo goed als zeker weer voor Parkhotel Valkenburg - het contract is nog niet getekend, maar ligt al klaar - en daarbij hoop ik dat mijn droom, een plekje in de wereldtop veroveren, steeds dichterbij komt."
Lees in het hart van deze krant, in de speciale bijlage, meer over de 49e editie van Tour de Waard.

Meer berichten