`Dit pand moet gekoesterd worden` - Platform Polder en Den Huygen Dijck hebben grootse plannen met

Nieuws
Tijdens de Open Monumentendagen treedt het jazzgezelschap Deborah and Friends op in de vernieuwde 'trouwzaal' in het Oude Gemaal. (aangeleverde foto)
Tijdens de Open Monumentendagen treedt het jazzgezelschap Deborah and Friends op in de vernieuwde 'trouwzaal' in het Oude Gemaal. (aangeleverde foto) rodi.nl

HEERHUGOWAARD – “Moet je zien wat voor een prachtige plek we hier hebben. Er is hier zo veel mogelijk.” Henk Slegtkamp is bijzonder enthousiast over het vernieuwde Oude Gemaal (waarin het Poldermuseum is gevestigd) aan de Huijgendijk. Tot voor kort had het gebouw hoofdzakelijk een museumfunctie, maar na de renovatie wordt meer ingezet op andere vormen van exploitatie. Het Oude Gemaal als podium voor muzikaal talent, maar bijvoorbeeld ook een sfeervolle locatie voor voorstellingen, lezingen, presentaties en exposities. Een start wordt gemaakt tijdens het Open Monumentenweekend, zaterdag 8 en zondag 9 september, met optredens van zangeres Adinde en de jazzformatie Deborah and Friends.


Dankzij Gemeente Heerhugowaard en andere subsidieverstrekkers kon het Oude Gemaal grondig worden gerenoveerd. De verbouwing werd vlak voor de zomer afgerond. Slegtkamp: "Heerhugowaard heeft maar een handvol Rijksmonumenten. Daar moet je zuinig mee omgaan. Dit pand moet gekoesterd worden." Vele vrijwilligers hebben hard gewerkt om de kosten zo laag mogelijk te houden. Stichting Den Huygen Dijck, beheerder van het Oude Gemaal, wil het gebouw op een andere, multifunctionele manier exploiteren, om zo het bestaansrecht te waarborgen. Slegtkamp: "Het museum moest met zijn tijd meegaan, maar wel met behoud van het oude karakter van het pand. De architect heeft ervoor gezorgd dat de oude elementen van het gebouw weer zichtbaar werden." Het museum kreeg een facelift en de 'trouwzaal' werd aangepast zodat deze beter geschikt werd voor vergaderingen, theater, concerten en exposities. Een gedeelte van het gebouw wordt verhuurd aan een uitbater, De Kraak Actief, die er een café (De Pomp) heeft gerealiseerd en ter plaatse kano’s en motorbootjes verhuurt en vaartochten organiseert. Er is een aanlegsteiger geplaatst en het museum kreeg een metamorfose.
Begin juni is het vernieuwde Oude Gemaal, onder grote belangstelling geopend voor het publiek. Onder meer de korte, interactieve film over het ontstaan van de Polder Heerhugowaard die levensgroot geprojecteerd wordt, kon rekenen op de waardering van het publiek.

Nieuwe naam


De vereniging Vrienden van het Poldermuseum, waar Slegtkamp lid van is, ondersteunt de Stichting Den Huygen Dijck zowel financieel als fysiek. "Ook bij ons moest de knop om; de vereniging nam een nieuwe naam aan: Platform Polder Heerhugowaard. De samenwerking met stichting Den Huygen Dijck blijft behouden. Het Platform heeft de ambitie een podium bieden aan 'Talent binnen Polder', vrijwilligers aan zich te binden om voorstellingen op allerlei gebied mogelijk te maken en publiek ervan te laten genieten en daarbij onderdelen te financieren. We leunen daarbij op drie pijlers: recreatie (denk aan wandel-, fiets- en speurtochten die in en om Het Oude Gemaal georganiseerd worden), cultuur (optredens, exposities, lezingen en symposia passend bij het gebouw) en educatief (het museum). Twee afgevaardigden van Platform Polder Heerhugowaard en twee van Stichting Den Huygen Dijck vormen de activiteitencommissie."

Lindengrachtconcert


Deze commissie, waar Slegtkamp deel van uitmaakt, is nu op zoek naar manieren om cultuur binnen te halen. De eerste contacten zijn al gelegd. "Onze ambities en ideeën worden onder meer omarmd door Cool kunst en cultuur, Cool Muziekeducatie, JC Kompleks en Gemeente Heerhugowaard. We streven ernaar om Het Oude Gemaal een plek te laten zijn waar iedere week wat gebeurt. Denk aan voorspeelavonden van leerlingen van Cool, een literair café, jazzfestivalletjes. Een Lindengrachtconcert op deze plek, dat zou geweldig zijn! Maar er moet ook geld beschikbaar komen om al die plannen van de grond te krijgen. Wie zich aanmeldt als vrijwilliger kan lid worden van het Platform. Met het lidmaatschapsgeld, donaties en subsidies wordt Stichting Den Huygen Dijck ondersteund. Verder hopen we op sponsors en giften. Nieuwe vrijwilligers kunnen we ook altijd gebruiken. Aanmelden kan via onze site."

Open Monumentendagen


Het optreden dat The Riddles zondag 26 augustus verzorgde in de trouwzaal smaakte alvast naar meer: de belangstelling voor het concert was overdonderend. Voor wie daar niet bij was, bieden de Open Monumentendagen een prachtige gelegenheid om kennis te maken met de mogelijkheden die Het Oude Gemaal biedt. Het museum is beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur gratis toegankelijk. Zaterdag 8 september om 13.00 uur is er een optreden van het Waardse zangtalent Adinde Broersen en zondag 9 september om dezelfde tijd treedt de jazzformatie Deborah and Friends op. Of maak een vaartocht van café De Pomp naar de Broekervaart.
Meer weten? Bel Henk Slegtkamp van Platform Polder Heerhugowaard via 06-82627710 of Dorien Partiman van Stichting Den Huygen Dijck via 06-26984626. Kijk ook eens op www.platformpolderheerhugowaard.nl en www.poldermuseumheerhugowaard.nl.

Tijdens de Open Monumentendagen treedt het jazzgezelschap Deborah and Friends op in de vernieuwde 'trouwzaal' in het Oude Gemaal. (aangeleverde foto)