Jarig Cool pakt uit! - Feestweek met XL-editie Coolpleinfestival en aantrekkelijke kortingen

  Nieuws
Amateurverenigingen gaan tijdens het Coolpleinfestival hand in hand met professionele kunstenaars en artiesten. (foto Richard Rood)
Amateurverenigingen gaan tijdens het Coolpleinfestival hand in hand met professionele kunstenaars en artiesten. (foto Richard Rood) (rodi.nl)

HEERHUGOWAARD – Cool kunst en cultuur bestaat dit jaar tien jaar en dat moet gevierd worden! Te beginnen met een XL-editie van het Coolpleinfestival, dat een dag langer duurt dan normaal. Vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 september gaan amateurgezelschappen, professionele theatermakers, lokale en nationale artiesten hand in hand. En wie jarig is trakteert, dus heeft Cool allerlei aantrekkelijke kortingsacties en aanbiedingen, waar nog het hele seizoen 2018-2019 van geprofiteerd kan worden.


De Culturele Amateur Manifestatie (CAM), de voorloper van het Coolpleinfestival, wordt al zo’n veertig jaar gehouden. Eerst in De Schakel, later in Cool. “De CAM is de afgelopen jaren samengesmolten met de start van het culturele seizoen; zo ontstond in 2012 het Coolpleinfestival”, vertelt Marit Beers van Cool. Het evenement groeide uit tot een Heerhugowaardse Uitmarkt, een bruisende manifestatie waarbij professionals en amateurs het podium delen en waar het publiek kan kennismaken met wat er op cultureel gebied allemaal gebeurt in Heerhugowaard. “Dankzij mooie bijdragen van Stichting NUT, Rabobank Alkmaar en omstreken en gemeente Heerhugowaard, en natuurlijk de talloze enthousiaste vrijwilligers kunnen we dit jaar extra groot uitpakken en dus is het niet twee maar drie dagen feest bij Cool."

Wouter Hamel


Voorafgaand aan het Coolpleinfestival is het de Week van de Proefles, waarbij men kan kennismaken met het cursusaanbod van Cool. Meer over dat evenement is te vinden op pagina 5 in deze krant. Het programma van de vrijdag staat in het teken van muziek. “Singer-songwriter Wouter Hamel brengt samen met zijn band zomerse jazzy pop naar het Coolplein”, vertelt John Snoek, programmeur bij Cool. ,,Broken Brass Ensemble sluit de eerste avond af met een energieke mix van verschillende muziekstijlen. Deze band heeft al vele festivals plat gespeeld en zet ook het Coolplein op z’n kop met zijn unieke brassparty.” Rond 20.00 uur verricht wethouder Jan van der Starre de openingshandeling, waarna zowel op het Coolplein als in Café Cool een gevarieerd muzikaal programma voorbijkomt. De avond wordt, net als de zaterdag, afgesloten met Twisted, een gezellige afterparty met diverse dj's die doorgaat tot in de kleine uurtjes.

Lokale verenigingen


Op de zaterdag staan de amateurverenigingen centraal. “Zo’n veertig à vijftig lokale verenigingen op het gebied van dans, muziek, musical en toneel laten zien wat ze in huis hebben”, licht Petra Bunte van CAM toe. In Café Cool spelen lokale bandjes en zingen de plaatselijke koren. ’s Avonds is er een speciale theatervoorstelling van de Ashton Brothers, als cadeautje van Cool aan de stad. Kaarten zijn reeds uitverkocht; de allerlaatste tickets worden via acties op Facebook verloot. De avond wordt afgesloten met twee previews van muziektheatervoorstellingen die komend seizoen in het theater van Cool te zien zijn: zangtrio The BlueBirds en de swingende Rob Mostert Hammond Group. Weer zo’n cadeautje: “Wie deze avond een kaartje koopt voor een van de voorstellingen, ontvangt gratis een kaartje voor Filmclub Cool, voor een film naar keuze”, aldus Eefje de Groot van Cool.

Kindertheater


Het festival wordt zondag afgesloten met een familiedag, die bol staat van de kinderactiviteiten. Verenigingen die zich vooral op de jeugd richten, vertonen deze dag hun kunsten en in Café Cool kunnen kinderen proefjes doen in het kinderlab ‘Groenland’. Unieke Zaken speelt in het Stadspark driemaal de leuke én leerzame voorstelling ‘BUZZ IV – Naar de maan’. Kaarten worden uitgedeeld aan bezoekers van het festival, dus kom op tijd! Op het Coolplein is volop straattheater, met Bakkie Bike Cinema en Onderzeeër Kosto. De leerlingen en docenten van Cool laten van zich horen in een uniek concert waarin zij alle langst genoteerde nummer 1-hits van de afgelopen tien jaar live ten gehore brengen onder begeleiding van de band Stay Tuned (met winnaars en deelnemers van The Voice Kids). Marit: “Met nummers als 'I Gotta Feeling' van The Black Eyes Peas, 'Hey Soul Sister' van Train en 'Shape of You' van Ed Sheeran wordt het een feest van herkenning voor jong en oud."

Bier en kortingen


Alsof het bomvolle feestweekend nog niet genoeg is, heeft Cool allerlei extra acties bedacht rond het jubileum. Zo is er in samenwerking met de West-Friese Brouwerij een speciaal jubileumbier ontwikkeld, dat tijdens dit weekend gelanceerd wordt en gedurende het hele seizoen 2018-2019 geschonken wordt in Cool. Feestelijke geschenkpakketten - ‘Cool-lectors items’ – zijn te koop bij Café Cool. Tijdens het jubileumweekend geldt een speciale actieprijs voor zo’n set. “Maar we hebben nog veel meer aanbiedingen”, vertelt Eefje. “Wat te denken van tien procent korting op kaartjes voor een musical naar keuze, twintig bitterballen voor een tientje, tien euro korting op een cursus naar keuze of twee kaartjes voor Cool Comedy Café voor tien euro? Benieuwd naar meer acties? Kijk dan in de speciale ‘Tien jaar Cool’-jubileumbijdrage die volgende week in deze krant zit.
Het complete programma van het Coolpleinfestival is te vinden op www.coolpleinfestival.nl, www.coolkunstencultuur.nl, social media en in het Heerhugowaards Nieuwsblad van dinsdag 11 september.

Meer berichten