`In de muziek ben ik nog `n jonkie' - Guido Lamm schittert in talentenjacht `The Voice Senior&rs

  Nieuws
Guido Lamm vindt het heel bijzonder om te merken dat zo veel mensen geraakt worden door zijn liedjes. (foto Vincent de Vries/ Rodi Media)
Guido Lamm vindt het heel bijzonder om te merken dat zo veel mensen geraakt worden door zijn liedjes. (foto Vincent de Vries/ Rodi Media) (rodi.nl)

HEERHUGOWAARD – Dat je nooit te oud bent om een nieuwe carrière te beginnen, bewijst Guido Lamm. Sinds de 69-jarige Heerhugowaarder zijn zangkwaliteiten vertoonde in het televisieprogramma 'The Voice Senior' wordt hij op straat herkend en aangesproken en ontvangt hij mailtjes, appjes en brieven van mensen die zeggen door zijn muziek te zijn geraakt. "Bekenden maar ook wildvreemden zeggen dat ze tot tranen toe geroerd zijn door mijn liedje, heel bijzonder vind ik dat." De knock-outfase bleek voor Guido het eindpunt, maar hij beleefde zijn deelname aan de talentenjacht op RTL4 als één groot feest. "We worden met zo veel zorg en aandacht omringd en het gaat er zo professioneel aan toe; ik keek mijn ogen uit."
De liefde voor muziek was er altijd al; zingen was het enige schoolvak waar de in Hengelo geboren Guido een acht voor had op zijn rapport. Toen hij ouder werd wilde hij graag acteren. "Maar ik kreeg te horen dat ik maar een vak moest gaan leren. In de fabriek waar ik vervolgens belandde werd ik heel ongelukkig, dat was het niet voor mij. Tijdens mijn militaire dienst bedacht ik dat werken in het ziekenhuis, net als mijn zus, me wel wat leek. Ik stortte me, als een van de eerste mannen, op de opleiding Verpleegkunde en voelde me meteen thuis in de zorgwereld.” In de jaren die volgden ontwikkelde hij zich door tot leidinggevende en in 1980 kwam hij in Noord-Holland wonen en werken, eerst als lid van het managementteam van psychiatrisch ziekenhuis Willibrord in Heiloo, later van het Medisch Centrum Alkmaar en daarna ging ik aan de slag bij verpleeghuis Lindendaal in Hoorn. Vanaf dat moment heb ik de ouderenzorg omarmd."

Tere liedjes

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan; op 62-jarige leeftijd stopte Guido met werken. Hij wilde nog altijd zanger worden en sinds 2011 treedt hij op in Alzheimer Cafés en instellingen in de gezondheidszorg. "Daar zing ik mooie, tere liedjes over ouder worden, afscheid nemen en de liefde. Liedjes die de mensen raken, die ertoe doen. Van Ramses Shaffy, Jules de Corte, Maarten van Rozendaal, Jacques Brel, Toon Hermans. Ik zing hoofdzakelijk in het Nederlands, want dat is de taal waarin ik mij het beste kan uitdrukken. Ook geef ik workshops over de laatste fase in het mensenleven." Het aantal optredens groeide gestaag; de afgelopen zeven jaar heeft Guido al op prachtige podia gestaan. "Als deelnemer aan het Ouderen Songfestival zong ik in Carré en het DeLaMar Theater. En in 2014 bracht ik, samen met mijn vaste muzikaal begeleider Rob Stoop de cd 'De kracht van Liefde' uit."
John de Mol

En toen hing ineens iemand van RTL aan de lijn. "Ik denk dat een talentscout me gezien heeft bij het Ouderen Songfestival, anders zou ik niet weten hoe ze bij mij gekomen zijn. Ik dacht eerst: 'wie neemt mij bij de neus?'. Maar toen bleek dat het serieus was, aarzelde ik natuurlijk geen moment: dit is een kans van heb ik jou daar! Meer dan 2.500 mensen hadden zich aangemeld. Ze zullen ongetwijfeld iets in me gezien hebben dat ik uit die enorme groep mensen ben gekozen om aan het programma mee te doen. Toen John de Mol de deelnemers voor de blind auditions toesprak drukte hij ons op het hart er vooral van te genieten en dat heb ik gedaan. Ik was niet zenuwachtig, want ik weet wat ik kan. Bovendien is het maar anderhalve minuut. Ik zag de 500 man in de zaal en dacht: voor jullie ga ik zingen. Ik haalde rustig adem en toen de eerste noot raak was wist ik dat het goed zat. Toen de eerste stoel omdraaide juichte ik van binnen: ik mag nóg een rondje mee. Uiteindelijk ging er nog een stoel om en had ik nog wat te kiezen ook."
Het Oude Gemaal

Guido koos uiteindelijk voor coach Marco Borsato, die hem van zeer bruikbare tips voorziet. Want, zo zegt hij zelf, 'in de muziek ben ik nog een jonkie'. Het schip strandde voor de Heerhugowaarder in de knock-outfase; met zijn vlekkeloos gezongen, breekbare uitvoering van Herman van Veens 'Liefde voor later' en zijn ongebreidelde enthousiasme raakte hij vele harten, maar de jury koos – met pijn in het hart – voor twee andere talenten uit Team Borsato. Jammer, maar Guido laat het hoofd er zeker niet bij hangen. "Dit avontuur heeft mij zo veel opgeleverd. Elke dag heb ik er weer vrienden bij op Facebook, ik word voor optredens gevraagd. Van Sjors van de Panne, de nummer twee van 'The Voice of Holland' in 2014, kreeg ik de tip dicht bij mezelf te blijven en ook eens een zaaltje in de buurt af te huren om daar op te treden. Dus sta ik zondag 30 september vanaf 15.30 uur samen met Rob Stoop in Het Oude Gemaal aan de Huygendijk 17. Op de speellijst staan onder meer liedjes van Claudia de Breij, Maarten van Rozendaal en Jacques Brel. Voor 2019 heb ik plannen voor een programma met muziek van Willem Nijholt en uit de musicals 'Cabaret' en 'You're the Top' (over jazzgrootheid Cole Porter, red.). Ik haal zo veel plezier uit het bezig zijn met muziek: voor mij is het één groot genieten."
Kaarten voor de voorstelling in Het Oude Gemaal zijn te reserveren via www.poldermuseumheerhugowaard.nl. Kijk ook eens op www.guidolamm.com.

Meer berichten