'Bakkie doen' met vluchtelingen - Asielzoekerscentrum Heerhugowaard organiseert open dag

  Nieuws
Volgens vrijwilligers Marian de Wit en Maria Doevendans verrijken vluchtelingen de Heerhugowaardse samenleving. (aangeleverde foto)
Volgens vrijwilligers Marian de Wit en Maria Doevendans verrijken vluchtelingen de Heerhugowaardse samenleving. (aangeleverde foto) (rodi.nl)

HEERHUGOWAARD - Over vluchtelingen en asielzoekers heeft iedereen wel een mening. Maar wie zijn deze mensen eigenlijk echt? Waarom hebben ze hun huis en haard, werk, vrienden en familie achtergelaten? Wat is hun verhaal? En hoe leven ze nu, in Nederland? Zaterdag 22 september stelt het Asielzoekerscentrum Heerhugowaard, in het kader van de landelijke 'open azc-dag', zijn deuren open voor belangstellenden. Tussen 13.00 en 16.00 uur zijn er rondleidingen, workshops en lekkere hapjes uit de landen waar vluchtelingen vandaan komen. Ook is er muziek en zijn er speciale activiteiten voor kinderen. Daarnaast vertellen organisaties graag meer over hun werkzaamheden op een opvanglocatie.
De open azc-dag is een initiatief van het COA, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en VluchtelingenWerk Nederland. De landelijke open dag wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd, veertig locaties nemen deel, waaronder dus die aan de Van Noortwijklaan 2 in Heerhugowaard. Deze plek, de voormalige penitentiaire instelling Westlinge, is sinds drie jaar in gebruik als opvanglocatie voor asielzoekers. "Drie jaar geleden moesten we vanwege de plotselinge hoge instroom meteen open, terwijl de nodige renovaties en nieuwbouw nog niet eens gestart waren, laat staan afgerond", blikt locatiemanager Jeanine Stricker terug. "Maar nu, na heel wat tegenslagen, vertragingen en uitdagingen, is het dan eindelijk zo ver. We kunnen het centrum openen zoals het bedoeld was en het is prachtig geworden!" De officiële opening staat gepland voor 14.00 uur.

'Bakkie doen'

Met het openstellen van de deuren van azc’s willen het COA, VluchtelingenWerk en het Ministerie vluchtelingen en asielzoekers een gezicht geven en bezoekers uitnodigen met hen in gesprek te gaan. Wat gebeurt er allemaal op zo'n opvanglocatie, hoe werkt de toelating, registratie, opvang en de begeleiding van asielzoekers naar een woning in Nederland of terug naar hun land van herkomst? Centraal thema tijdens de open azc-dag is om verbinding met elkaar te krijgen; niet voor niets is gekozen om de open dag te laten samenvallen met Nationale Burendag, de dag die door het Oranjefonds in het leven is geroepen omdat buurten leuker, veiliger en socialer worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Daarom mag een gezellig, oer-Hollands 'Bakkie doen?' zeker niet ontbreken. Vluchtelingen gaan graag, bijvoorbeeld tijdens de traditionele Eritrese koffieceremonie, het gesprek aan.
Maar er is ook acrobatiek, een modeshow van de talentvolle Afghaanse ontwerper Nawed Elias, muziek van Bateria Unidos d’Alcmaria en dj Azhgar, kunstactiviteiten met stichting De Vrolijkheid en een weerbaarheidstraining. Bezoekers mogen een kijkje nemen in een woning, een eerste les Nederlands volgen, een henna-tatoeage laten zetten, hun kennis van de Nederlandse maatschappij testen of hun naam in een andere taal of ander schrift leren schrijven. Talloze betrokken organisaties vertellen over hun werk voor of met vluchtelingen. Uiteraard zijn er heerlijke hapjes uit landen als Syrië, Afghanistan, Irak, Eritrea en Soedan en kunnen de jongste bezoekers onder meer knutselen, springen op het springkussen en een speurtocht doen.
Boek

Bijzonder is ook de boekpresentatie die tijdens deze open dag plaatsvindt. Vrijwilligers Marian de Wit en Maria Doevendans zetten zich al een aantal jaar in voor vluchtelingen en verwerkten hun ervaringen in een boek, dat de titel 'Vluchten doe je niet zomaar - Vluchtelingen verrijken Heerhugowaard' meekreeg. "Elke dinsdagmiddag zaten Maria en ik twee uur in de bibliotheek", vertelt Marian. "Daar kwamen ook veel vluchtelingen langs, om Nederlands te oefenen en koffie of thee te drinken, maar ook om samen met ons hun levensverhalen op te schrijven. Een aantal van deze verhalen werden geplaatst in de Stadskrant van de gemeente Heerhugowaard, in het Heerhugowaards Nieuwsblad. Nezha van stichting MET Welzijn stelde voor om de vluchtelingenverhalen te bundelen. Maria en ik zijn daarmee aan de slag gegaan en besloten de verhalen aan te vullen met recepten, informatie over het kookproject en ervaringen van andere vrijwilligers. Er werden leuke foto's bij gezocht en zo werd het een aardig boekwerk. Nooit gedacht dat het bijna honderd pagina's zouden worden. Het was een berenklus, maar het resultaat mag er zijn!"
Het eerste exemplaar van 'Vluchten doe je niet zomaar' wordt om 15.00 uur aangeboden aan Akbar Mirzaie, een Afghaanse jongen die al bijna drie jaar in het azc woont en een ontroerende bijdrage leverde aan het boek.
Belangstellenden zijn zaterdag 22 september van 13.00 tot 16.00 uur van harte welkom aan de Van Noortwijklaan 2. Meer weten? Kijk op www.openazc.nl.

Meer berichten
 

Fotoseries