'Ik ben net een vliegende kiep' - Pieter Raat Stichting zet trouwe vrijwilligers in zonnetje

  Nieuws
Trouwe vrijwilligers als Tiny Assendelft (r) maken het verschil. (Foto: aangeleverd)
Trouwe vrijwilligers als Tiny Assendelft (r) maken het verschil. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

HEERHUGOWAARD - Eén keer per jaar worden ze tijdens een speciale bijeenkomst flink in het zonnetje gezet: de vrijwilligers van De Pieter Raat Stichting (DPRS), de zorg- en dienstverlener voor senioren. Woensdagavond 7 november was wel een heel speciale vrijwilligersbijeenkomst bij woonzorgcentrum De Raatstede, met maar liefst negentien jubilarissen, die al vijftien, twintig, vijfentwintig of vijfendertig jaar actief zijn als vrijwilliger. "En één mevrouw draagt zelfs al veertig jaar vrijwillig haar steentje bij", vertelt vrijwilligerscoördinator Gery Vermeer. "Tiny Assendelft is heel jong begonnen bij onze toenmalige locatie 't Huis ter Kimme. Zij spant de kroon met haar veertig jaar. Dit is echt uniek."
De Pieter Raat Stichting mag een beroep doen op zo’n 215 vrijwilligers. "Een fantastische club mensen, die onze senioren bij allerlei activiteiten en klusjes helpen op onze woonzorglocaties De Raatstede en Hugo-Waard en in ons restaurant het Arboretum aan het Tamarixplantsoen. Zij zijn zo ontzettend belangrijk voor ons en onze cliënten", verzucht Vermeer. "Zij maken het verschil. Zeker nu onze activiteiten en restaurants zijn opengesteld voor alle senioren van Heerhugowaard. Alle senioren die willen, zijn welkom om deel te nemen aan onze activiteiten. En ze kunnen bij ons terecht voor een kopje koffie of thee, lunch, dagschotel of diner."

Vliegende kiep

Jubilaris Tiny Assendelft (78) blijft tijdens de huldiging nuchter onder alle aandacht: "Veertig jaar? Ach, het gaat zoals het gaat. Ik ben ooit begonnen omdat ik behoefte had aan meer contact. Ik kwam uit een groot gezin en heb zelf één kind. Je hoeft niet te werken, als je maar goed op onze zoon past, zei m’n man altijd. In die veertig jaar heb ik van alles gedaan: van boodschappen doen en meegaan tijdens uitjes tot bingo, kaarten maken en helpen tijdens dagopvang. Ik ben net een vliegende kiep. De mensen zijn zo blij als je komt. Je wordt hier echt gewaardeerd. Soms ben ik wel drie keer in de week bij De Raatstede te vinden. Zolang ik het leuk vind en ik het kan doen, blijf ik doorgaan."
Verbondenheid

Alle vrijwilligers genoten van elkaars gezelschap en een heerlijk buffet. "Het was echt een bijzondere en gezellige avond", blikt bestuurder Gabriele Kasten terug. "Vrijwilligers gingen met elkaar in gesprek over hun ervaringen en vrijwilligerswerk. Natuurlijk is er een vaste kern, maar er waren ook veel nieuwe mensen. Goed om te zien en te ervaren. Je voelde de betrokken- en verbondenheid. Bijzonder is ook dat sommige families al decennialang zeer goed vertegenwoordigd zijn. Dat voelt heel warm."
Tafeltje Dekje

Ook een steentje bijdragen? De Pieter Raat Stichting is op zoek naar vrijwilligers die een aantal keren per week tussen 11.15 en 12.30 uur warme maaltijden willen rondbrengen. Wie in het bezit is van een geldig rijbewijs en eigen vervoer en een aantal uurtjes overheeft kan mailen naar g.vermeer@dprs.nl. Of bel 072-5767200.

Meer berichten
 

Fotoseries