Heerhugowaarders gaan 'Aan de bak' - Gemeente deelt nieuwe rolcontainers uit voor plastic, metaal en drankkarton
  Nieuws

Papier, plastic en GFT; voor het Heerhugowaarders wordt het met de komst van de nieuwe rolcontainer met oranje deksel eenvoudiger om afval te scheiden. (Foto: AdobeStock)
Papier, plastic en GFT; voor het Heerhugowaarders wordt het met de komst van de nieuwe rolcontainer met oranje deksel eenvoudiger om afval te scheiden. (Foto: AdobeStock) (rodi.nl)

HEERHUGOWAARD – Afval scheiden is makkelijker dan veel mensen denken. De meeste inwoners van Heerhugowaard krijgen vanaf deze week een derde afvalcontainer voor plastic, metaal/blik en drankkarton, het zogeheten PMD-afval. De containers zijn grijs met een oranje deksel.
Het uitdelen van de PMD-afvalcontainer maakt onderdeel uit van de campagne 'Aan de bak!', die bewoners moet stimuleren hun afval nog zorgvuldiger te scheiden. Afval bevat veel waardevolle grondstoffen die opnieuw bruikbaar zijn als deze in de juiste bak worden gegooid. Van gescheiden afval worden nieuwe producten gemaakt. Dat bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld. Afval dat niet kan worden hergebruikt – het restafval – gaat uiteindelijk de verbrandingsoven in. Voor elke kilo afval die wordt verbrand, moet de gemeente betalen terwijl alles wat recyclebaar is juist geld bespaart of zelfs oplevert. Hoe minder restafval er wordt opgehaald, des te lager de afvalstoffenheffing.

Verandering ophaaldagen

Bewoners van hoogbouw kunnen hun GFT- en restafval kwijt in de inpandige of ondergrondse verzamelcontainer nabij hun appartementencomplex. Het andere afval kan zo veel mogelijk gescheiden worden aangeboden bij de milieuparkjes en supermarkten. Alle bewoners van laagbouw krijgen in de maand december een eigen rolcontainer voor PMD-afval, met aan de binnenkant een sticker waarop staat uitgelegd wat er allemaal in hoort. De PMD-rolcontainer wordt eenmaal per twee weken geleegd, net als de grijze en groene bak. De ophaaldagen zijn vanaf 1 januari dan ook anders dan men gewend is. De nieuwe afvalkalender is te vinden op www.mijnafvalwijzer.nl of op de 'MijnAfvalwijzer'-app.
Ook de milieuparkjes waar men oud papier, karton, glas, plastic, textiel en PMD kwijt kan, veranderen. De oranje containers voor PMD gaan daar weg; alleen bij supermarkten en winkelcentra blijven ze staan. Op www.heerhugowaard.nl/waar-breng-ik-mijn-afval is te zien welke bakken blijven staan.
Gouden sticker

De deksel van de PMD-rolcontainer heeft aan de binnenkant een sticker waarop staat welk afval erin hoort. Een aantal deksels heeft daarnaast ook een gouden sticker met het 'Aan de bak'-logo. Wie zo’n gouden sticker aantreft, wint een diner voor twee of een theaterbezoek voor twee. Wethouder Jan van der Starre komt de prijs persoonlijk langsbrengen.
Meer weten? Kijk op www.heerhugowaard.nl/aandebak

Meer berichten
 

Fotoseries