`Wie weet kan ik voor verrassing zorgen` - Waards handbaltalent Delaila Amega debuteert op EK
  Nieuws

Delaila Amega (r) en de andere debutanten in de EK-selectie van de handbalvrouwen. 'Iedereen wil er alles aan doen om er wedstrijd na wedstrijd het beste uit te halen.' (Foto: aangeleverd)
Delaila Amega (r) en de andere debutanten in de EK-selectie van de handbalvrouwen. 'Iedereen wil er alles aan doen om er wedstrijd na wedstrijd het beste uit te halen.' (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

HEERHUGOWAARD/ MONTBÉLIARD - De Nederlandse handbalvrouwen zijn het EK in Frankrijk uitstekend begonnen. Zaterdag 1 december werd Hongarije met 28-25 verslagen. Het Oranje van de Deense bondscoach Helle Thomsen kent een sterk Heerhugowaards tintje: naast Tess Wester die al jaren het Nederlandse doel met verve verdedigt, maakt een andere stadgenote haar debuut op een groot toernooi. Delaila Amega (21) trof in de eerste wedstrijd weliswaar nog geen doel, maar mocht al wel laten zien wat ze in huis heeft.


Delaila kreeg het handballen met de paplepel ingegoten. Als klein meisje mocht ze mee kijken naar de wedstrijden die haar moeder Martine speelde. Toen ze zeven jaar was, ging Delaila zelf op handbal. Haar eerste club was Tornado. Het talent van de opbouwspeelster bleek al gauw en ze verkaste naar Westfriesland/SEW. In die periode doorliep ze bovendien de Handbalacademie op Papendal. Hier worden de grootste talenten van Nederland klaargestoomd voor een carrière in de topsport; school en training worden op perfect elkaar afgestemd. Op vijftienjarige leeftijd ging ze dus al het huis uit, om haar droom na te jagen. Delaila: "Ik woon al best een tijd niet meer in Heerhugowaard, maar mijn ouders wonen en werken er en zij krijgen veel leuke reacties en geven die altijd weer aan mij door. Dat is leuk en geeft een extra boost."

Nieuwe ervaringen


In het seizoen 2016-2017 maakte Delaila de overstap van de Nederlandse eredivisie naar de Duitse Bundesliga, waar ze bij TuS Metzingen verder uitgroeide tot de vaderlandse handbaltop. In september 2017 debuteerde ze voor het grote Oranje, tijdens een EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland. Meteen in haar eerste wedstrijd trof ze doel. Waar het WK eind vorig jaar nog net iets te vroeg kwam, heeft Delaila inmiddels haar plekje in het team weten te bemachtigen. Dat ze er in Frankrijk bij is, vindt ze spannend en nieuw. "Maar het is tot nu toe vooral erg leuk. Dit zijn allemaal nieuwe ervaringen die ik mee ga nemen in mijn - hopelijk nog lange - carrière als handbalster. Ik heb me zo goed mogelijk proberen voor te bereiden door alle afspraken die we met het team hebben gemaakt binnen het veld goed te kennen en fit te zijn." Delaila weet zeker dat ze van toegevoegde waarde kan zijn voor het team. "Ik ben nog vrijwel onbekend voor de tegenstanders, dus wie weet kan dat in sommige wedstrijden voor een verrassing zorgen. De meiden die veel spelen kunnen dan even op adem komen en daarna weer vol gas knallen in de wedstrijd.

Team is veranderd


Op het vorige EK werd Oranje tweede. Zou dat er nu weer inzitten? "Het team is een beetje veranderd", aldus Delaila. "Er missen een paar vaste grote waardes (de ervaren speelster Yvette Broch is gestopt en vaste kracht Danique Snelder heeft een rugblessure, red.), maar iedereen wil er alles aan doen om er wedstrijd na wedstrijd het beste uit te halen. Elk land heeft zijn goede en minder goede kwaliteiten, dus iedereen is een concurrent." De eerste wedstrijd in de poulefase heeft Oranje in elk geval al gewonnen. Hongarije wordt over algemeen gezien als de sterkste tegenstander in Poule C, waar ook Spanje en Kroatië deel van uitmaken. De uitslag van de tweede wedstrijd van Oranja, maandagavond 3 december vanaf 21.00 uur tegen Spanje, was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend. De wedstrijd tegen Kroatië staat gepland op woensdag 5 december, 18.00 uur.
Volg de belevenissen van Delaila en het Nederlands team op het EK op de voet via www.handbal.nl.

Meer berichten
 

Fotoseries