Skills-kampioenen horeca op Horizon College

  Nieuws
De gastheren en -vrouwen in opleiding in actie. (Foto: aangeleverd)
De gastheren en -vrouwen in opleiding in actie. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

HEERHUGOWAARD - Bij ROC Horizon College in Heerhugowaard zijn van 27 tot en met 30 november de Skills Heroes kwalificatiewedstrijden horeca gehouden. Dit zijn vakwedstrijden voor mbo'ers. Maar liefst 23 ROC's streden mee in de categorieën kok en gastheer/gastvrouw. Uit elke categorie zijn acht finalisten gekomen. Zij gaan door naar de landelijke finale die in maart plaatsvindt in Amsterdam.
Met de vakwedstrijden wordt excellentie onder mbo-studenten bevorderd. Het is voor de tweede keer dat alle regionale kwalificatiewedstrijden voor horeca op één locatie plaatsvonden. Ze werden op het Horizon College georganiseerd omdat de school over goede faciliteiten beschikt en omdat er vanuit de keuken en het restaurant goed zicht is op de wedstrijden. Elke deelnemer werkt onder dezelfde omstandigheden en iedereen wordt door eenzelfde jury beoordeeld. De koks moesten een amuse, voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht en nagerecht bereiden. De gastheren en gastvrouwen moesten niet alleen de gasten ontvangen maar ook uitleg geven over het menu, een wijnadvies geven en de gerechten serveren. Ook moesten zij een showtafel maken, diverse kruiden en likeuren herkennen en een cocktail aan tafel bereiden.

Beoordeling

Een vakjury beoordeelde niet alleen het eindresultaat; alle stappen in het proces telden mee bij de Skills-vakwedstrijden. Voor de koks zijn dit onder meer de voorbereidingen, manier van werken, opruimen en schoonmaken van de werkplek en de presentatie van het resultaat. De gastheren en gastvrouwen werden onder meer beoordeeld op het creëren van een passende sfeer tijdens ontvangst, verblijf en afscheid, het bereiden van een cocktail aan tafel en het adviseren van de gasten bij de wijn en spijs.
Euroskills

De finalisten strijden komend voorjaar om de landelijke titel. Deze landelijke finale vindt tijdens Skills The Finals van 20 tot en met 22 maart in de RAI in Amsterdam plaats. De landelijke winnaar maakt kans op deelname aan World Skills in het Russische Kazan, waar om de wereldtitel wordt gestreden.
De kwalificatiewedstrijden bij het Horizon College zijn tot stand gekomen in samenwerking met WorldSkills Netherlands en met dank aan sponsoren Stammis Horeca Verhuur en Hanos Horeca Groothandel.

Meer berichten
 

Fotoseries