'Door De Noord, voor De Noord' - Authentieke dorpsveiling brengt Noordenders op de been

Nieuws

HEERHUGOWAARD-De NOORD – In De Noord weten ze van aanpakken. Dat hebben de Noordenders al meerdere malen bewezen. Recent nog, toen er een reddingsactie op touw werd gezet voor sporthal Noorderend. Lokale sponsors droegen hun steentje bij en dorpsbewoners werden gemobiliseerd om de sporthal op te knappen. Het tekent de verbondenheid die de Noordenders voelen met hun dorp. Het Dorpshuis, dat in 1999 mede dankzij opbrengsten die via een authentieke dorpsveiling gerealiseerd kon worden, vormt het volgende ‘project’ dat onder handen genomen gaat worden. Vrijdag 31 maart is er opnieuw een dorpsveiling, waarvoor al ruim vierhonderd kavels zijn ingebracht. ,,Al die kavels, dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar het moet ook een leuk bedrag opleveren", aldus Roderigh Groenland van de dorpshuisveilingcommissie. ,,Wij hopen dus op een vol café Bleeker komende vrijdag!"
Het Dorpshuis is een grote trots voor de inwoners in De Noord. ,,Rond de dertig clubs maken er inmiddels gebruik van", vertelt Roderigh, die als lid van de culturele groep Humulus Lupulus zeventien jaar geleden ook al betrokken was bij de veiling die de bouw van het Dorpshuis mogelijk maakte. ,,In De Noord wordt niet jaarlijks een dergelijke inzamelingsactie gehouden. Dat gebeurt alleen als het echt nodig is. En nu is het echt nodig. Door ontwikkelingen in de Noord hebben we nu de kans om meerdere vliegen in één klap te slaan. We kunnen gepland groot onderhoud uitvoeren aan het Dorpshuis en het pand helemaal aanpassen aan de wensen en eisen van deze tijd. Daarnaast kunnen we ook een lang gekoesterde wens - namelijk handbalvereniging Hugo Girls de accommodatie te laten delen met voetbalvereniging Hugo Boys - combineren in één groot project." Het Dorpshuis wordt daartoe uitgebreid met vier nieuwe kleedkamers, opslagplaatsen, een vergaderruimte en bestuurskamers. Ook moet er een mooi handbalveld gerealiseerd worden naast het Dorpshuis. Roderigh: ,,Een groot deel van de kosten is inmiddels gedekt, dankzij bijdragen van de stichting Dorpsbelang De Noord en de gemeente Heerhugowaard, maar we zijn er nog niet. Als we het project gelijk goed aanpakken, wordt het pand alleen functioneler en mooier, maar ook efficiënter in gebruik. Vandaar dat we opnieuw een veiling hebben georganiseerd."

Auto’s wassen


Het credo 'Door De Noord, voor De Noord' is inmiddels bij heel wat Noordenders geland. Roderigh: ,,Je ziet en voelt dat het leeft, ook bij de jeugd, die we proberen er zo veel mogelijk bij te betrekken. Ze zien in dat het Dorpshuis ook voor hen van waarde is en raken zo enthousiast dat ze spontaan zelf kavels inbrengen voor de veiling. Dat gaat van auto’s wassen tot een ontbijtje op bed maken tot taarten bakken." Er zijn ook al de nodige schenkingen gedaan, onder meer door het Bot Waarderingsfonds en de Rotary. ,,De veiling moet nog beginnen, maar we hebben nu al een leuke basis. En dan al die schitterende kavels die zijn ingebracht! Maar we hebben daar natuurlijk niets aan als er niemand naar Bleeker komt vrijdag." Café Bleeker is, net als zeventien jaar geleden, voor de gelegenheid omgedoopt tot veilinghuis. Roderigh: ,,Iedereen die er in 1999 bij was weet dat het om meer gaat dan alleen een bak geld ophalen voor een goed doel. Het is ook gewoon een supergezellige avond, waarbij veel gelachen wordt. Iedereen probeert elkaar de loef af te steken."

Online platform


Kavels zijn er in alle soorten en maten, voor elke portemonnee. De organisatie is iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen of dat nog gaat doen – door kavels in te brengen, een financiële bijdrage te leveren of vrijdag besluit te gaan bieden - erg dankbaar. Roderigh adviseert iedereen zich vooraf al in te schrijven via www.heerhugowaarddenoord.nl. ,,Robert Jongkind van JK Webdesign heeft een prachtig online platform gemaakt, waar we heel blij mee zijn. Maar op de avond zelf is inschrijven ook nog mogelijk, vanaf 19.00 uur in Bleeker. De veiling zelf start om 20.00 uur." In De Noord wordt de catalogus met alle kavels en de spelregels van de veiling huis-aan-huis verspreid.
Meer weten? Kijk op www.heerhugowaarddenoord.nl. Mailen kan ook, naar dorpsveiling@hotmail.com.