Scheepstrossen redden kattenlevens - Project `Kat in de gracht` gestart in Stad van de Zon

Nieuws

HEERHUGOWAARD – Een kat heeft negen levens, maar als het in een gracht belandt kan het snel met het dier gebeurd zijn. Ilonka Stam en Kitty van Dam van Kat uit de Gracht Heerhugowaard wilden daarom dat er dikke touwen aan de kade van het grachtje aan de Meridiaan (Stad van de Zon) worden bevestigd, zodat ongewild te water geraakte katten weer snel de kant op kunnen klimmen. Vrijdagochtend 29 mei ging die wens in vervulling en werd vierhonderd meter touw opgehangen.
Het aantal katten dat jaarlijks in sloten en grachten verdrinkt ligt hoger dan vele mensen denken. De dieren springen in het water, ze lopen over het ijs, ze denken dat ze over kroos kunnen lopen of ze belanden na een ruzie met een soortgenoot in het water. Kitty: ,,Gedurende onze diensten bij de dierenambulance zijn wij vaak verdronken katten tegengekomen en de gedachte aan de doodsstrijd die zo’n beestje heeft meegemaakt laat je niet gauw los.” Katten kunnen wel zwemmen, maar als ze nergens het water uit kunnen verdrinken ze uiteindelijk door uitputting.

Oude scheepstrossen
In verschillende regio’s is het project ‘Kat uit de gracht’ opgezet om de dieren te helpen. Ilonka en Kitty meldden zich aan, om dit project ook in Heerhugowaard op poten te zetten. Wat houdt ‘Kat uit de gracht’ precies in? Kitty: ,,We maken ons sterk om de situatie op de gevaarlijkste punten zoveel mogelijk verbeteren, onder meer met het ophangen van oude scheeptrossen, het plaatsen van drijvende eilandjes en faunatrappetjes. En daarnaast willen we andere mensen bewust maken van de gevaren. Op de landelijke site staat dit alles overigens uitgebreid beschreven www.katuitdegracht.nl.” Omdat de vrijwilligers van ‘Kat uit de gracht’ zelf een bedrijf zoeken dat de touwen kan leveren en deze vervolgens zelf onderhouden, kost het project de gemeente geen geld. De touwen aan de Meridiaan hangen er dankzij DFDS en Postma en Postma.
Voorkomen
Heerhugowaarders die een kat in het water zien, kunnen maar beter snel handelen. Kitty: ,,Als hij nog leeft moet men uiteraard zo snel mogelijk proberen hem er zelf uit te halen. Als dat niet lukt, of als de kat al is overleden, dan dient men de dierenambulance te bellen, of de brandweer als er moeilijk bij te komen is.” Ook in dit geval geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Mensen kunnen zelf ook bijdragen aan het veiliger maken van waterrijke plekken. Kitty: ,,Als het particuliere tuinen betreft, kunnen mensen zelf visnetten of dikke touwen ophangen waaraan katten zich kunnen vastklauwen, en stukken hout of trappetjes. Ook hiervan staan voorbeelden op onze site.”
Meer weten? Kijk op www.katuitdegracht.nl.