Terugkijken: Slotdebat verkiezingen Dijk en Waard

Politiek
Afbeelding
(Foto: )

DIJK EN WAARD - De lokale politici van de 12 deelnemende partijen kruisten woensdagavond in theater Cool in Heerhugowaard de degens tijdens het einddebat voor de de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Volgende week mogen inwoners van Langedijk en Heerhugowaard naar de stembus. Tijdens het debat kan online meegestemd worden op de stellingen.

Alle lijsttrekkers van de twaalf deelnemende partijen waren live aanwezig zijn bij het debat, waar zij onder leiding van Rogier Elshout, gespreksleider van het Nederlands Debat Centrum, de verbale strijd met elkaar aangingen. 

Helaas mocht er vanwege de coronamaatregelen geen publiek aanwezig zijn, dus het debat was alleen online te volgen via het YouTube kanaal van Strekstad Centraal, wat verder prima was georganiseerd.

Heeft u de live uitzending gemist? U kunt het hier terugkijken!

In drie rondes werden stellingen besproken waarna steeds vier lijsstrekkers namens hun partij met elkaar in debat gingen. Online konden kijkers meepraten en hun mening geven of vragen stellen.

Tussendoor mocht elke partij haar speerpunten in een pitch toelichten.

Thema’s 

Om op te warmen had Rogier eerst een aantal stellingen paraat waarop de lijsttrekkers mochten reageren met het ophouden van een rode danwel groene kaart.  Zoals de inkopper: Het is goed dat de gemeentes fuseren. Uiteraard reageerde iedereen met een groene kaart, behalve Carmen Bosscher van de Forum voor Democratie. Van deze partij is een van de speerpunten immers dat de fusie moet worden teruggedraaid. Ook Rob Planken van Lijst Planken stak de rode kaart omhoog, aangezien hij andere belangen heeft in deze verkiezingen, namelijk dat Koedijk en Sint Pancras bij Alkmaar komen.

De eerste echte stelling ging over woningbouw, een heet hangijzer in heel Nederland, dus ook in de fusiegemeente. Er is met grote behoefte aan betaalbare woningen. De partijen Lokaal Dijk en Waard (Lea van der Zee), de VVD (Falco Hoekstra) D66 (Milo Poland) en Damian Schenk van de Jeugdraad Dijk en Waard gingen hierover met elkaar in debat. Voorafgaand hielden de lijsttrekkers een algemene pitch over de speerpunten van hun partij en waar ze voor staan. 

Dat er meer woningen moeten komen, juist voor jongeren en starters, is een feit. Maar of dat koop of huur moet zijn, en in welke gebieden - landelijk gebied volbouwen of juist de hoogte in - leverde wel discussie op. Uiteraard waren de jongeren onder de lijsttrekkers het erover eens dat er zo snel mogelijk moet worden gebouwd. Ook de locatie voor zoveel bebouwing leverde stof tot discussie, waarbij GroenLinks pleit voor het behouden van het landelijk gebied, terwijl de VVD juist zo snel mogelijk 10000 huizen wil bouwen. Fred Ruiten van ChristenUnie gaf nog aan dat de 10000 woningen niet realistisch is omdat de ruimte daarvoor ontbreekt en de ook stikstofproblematiek deze schaal niet toelaat. De debatstelling was dat minimaal 40% sociale woningbouw moet zijn, daar was iedereen het wel over eens.  

Het volgende thema was Zorg en het sociaal domein. De stelling ‘Wie een bijstandsuitkering ontvangt, moet daarvoor ook iets terugdoen’, leverde de meeste discussie op en maakte het verschil tussen linkse en recht georiënteerde partijen duidelijk. Zowel John Does namens DOP en Carmen Bosscher van FvD zijn het eens met ‘voor wat hoort wat’ en hadden daarbij beiden een persoonlijke motivatie. Carmen heeft in eenzelfde situatie gezeten en heeft destijds veel gehad aan het netwerk dat ze door middel van vrijwilligerswerk op kon bouwen. John Does voegde zelfs toe dat hij door middel van stages weer terugkwam in het arbeidsproces en het ‘zelfs schopte tot wethouder.’ Joke van Ruitenbeek van de Senioren Djk en Waard vond het ook logisch dat de maatschappij iets terugvraagt van deze mensen. Andere partijen, waaronder Soledad van Eijk van GroenLinks was juist tegen omdat ‘je al genoeg gestraft wordt als je in de bijstand zit.’ Mensen moeten juist worden geholpen aan een betaalde baan. Ook Naima Ajouaau van de PvdA was fel tegen omdat deze stelling uitgaat van wantrouwen, terwijl de meeste mensen niet voor hun plezier in de bijstand zitten. Aan het einde van deze stelling gaf de presentator een compliment dat zowel links als rechts hun best doen om er saman uit te komen en eigenlijk allemaal hun best willen doen om mensen verder te helpen.

Het laatste thema ging over Leefbaarheid: kunnen alle dorpen en wijken na de fusie hun eigen identiteit wel behouden? De stelling was: Iedere dorpsraad moet een eigen begroting krijgen met eigen zeggenschap, ook al gaat daarbij de belasting omhoog. Belangrijkste discussiepunten waren: Wie gaat er in die dorpsraad zitten, is dat wel een goede afvaardiging van de wijk of buurt, heeft het wel zin om een zak geld te geven en het vervolgens los te laten en wie bepaalt wat de wijk nodig heeft? Dat daarvoor de belastingen omhoog zouden moeten vinden maar weinig partijen een goed idee.   

Erg leuk was dat er tussendoor filmpjes werden getoond waarbij bewoners uit Langedijk en Heerhugowaard werd gevraagd naar hun mening op de debatstellingen, en zowel jong als oud kwam aan het woord.

Aan het einde mochten alle lijsttrekkers nog in één zin vertellen waarom er op hen moet worden gestemd en kon het debat worden afgerond. Ditt debat kenmerkte zich door de respectvolle manier waarop de discussie werd gevoerd. Alle partijen wilden ondanks de verschillen duidelijk debatteren om tot een gezamenlijk doel te komen, niet alleen om hun gelijk te krijgen. Daar kan de de landelijke politiek nog wat van leren!

Jeugdraad

Voorzitter Damian Schenk, penningmeester Jitse Korver van de Jeugdraad Dijk en Waard waren aanwezig om de jongeren te vertegenwoordigen. Daarnaast hadden zij de belangrijke taak om te letten op de toegankelijkheid van hetgeen er werd gezegd. Zij zijn van mening dat politiek, en dan met name lokale politiek voor iedereen toegankelijk moet zijn. Niet alleen voor mensen die hoog opgeleid zijn of op de hoogte zijn van politieke thema’s. In dat kader werd aan het einde van het debat de Rake Taal Bokaal uitgereikt. Jitse oordeelde dat het niveau erg hoog was, het taalgebruik was prima, en er werden over het algemeen goede voorbeelden gegeven. Dat laatste is ook belangrijk omdat onbegrijpelijke voorbeelden ervoor zorgt dat de politiek het contact verliest met de bewoners. Soledad van Eijk van GroenLinks kreeg de bokaal uitgereikt, die afsloot met de woorden: ‘Op wie u ook stemt, ga in elk geval stemmen!

Voor meer achtergrondinformatie over de diverse partijen en hun standpunten, kunt u terecht op onze website.

Afbeelding
Afbeelding