Wethouders Lokaal Dijk en Waard aan het woord

Politiek
Wethouders Lokaal Dijk en Waard aan het woord.
Wethouders Lokaal Dijk en Waard aan het woord. (Foto: Aangeleverd)

DIJK EN WAARD - Nils Langedijk en Ad Jongenelen zijn de wethouders van Lokaal Dijk en Waard. De lokale partij! Deze partij is voortgekomen uit een fusie van drie partijen. Een kleine week voor de gemeenteraadsverkiezingen blikken beide wethouders terug op de afgelopen periode en kijken vooruit naar de toekomst van de nieuwe gemeente.

Ad Jongenelen woont met zijn vrouw in de wijk Oostertocht in Heerhugowaard. Na veertien jaar raadslid geweest te zijn in Heerhugowaard is hij sinds 2018 wethouder in Langedijk en verantwoordelijk voor het ruimtelijke domein. Een complexe portefeuille. De behoefte naar woningen voor jong en oud is zeer groot. Maar door de vele beperkingen - met name vanuit de provincie - is het een uitdaging om projecten te realiseren. 

Desondanks zijn er belangrijke stappen gezet. Denk aan de verdere afronding van de wijk Westerdel, het plan voor de locatie L. Bogtmanstraat - Voorburggracht in Oudkarspel, start bouw van de Overbrugging in Noord-Scharwoude en het vaststellen van het stedenbouwkundig plan voor het Rodeoterrein in Broek op Langedijk. Naast woningbouw heeft Ad Jongenelen stevig ingezet op revitalisering van de Broekerhaven en is er dit jaar gestart met de doortrekking van de Achterburggracht naar de Machinesloot in Noord-Scharwoude. De meeste bekendheid geniet hij echter door zijn inzet voor een landelijke aanpak van de Amerikaanse rivierkreeft (grote bedreiging voor het Oosterdelgebied).

Veiligheid voor fietsers en voetgangers

Rasechte Langedijker Nils Langedijk woont met zijn vrouw in Broek op Langedijk. Sinds 2018 wethouder en verantwoordelijk voor een brede portefeuille. Als vader van drie jonge kinderen heeft hij ingezet op de verbetering van de veiligheid voor fietsers en voetgangers. Zoals de reconstructie van de Voorburggracht in Oudkarspel en de Nauertogt in Koedijk. Of het besluit om De Punt door te trekken, waardoor de rotonde bij het winkelcentrum Broekerveiling stevig gaat worden ontlast. De inwoners en hun behoeften staan bij Nils Langedijk echt centraal. Zoals bij het vernieuwen van de wandelpaden in de gemeente, de initiatievencampagne, het laten rijden van de buurtbus of het organiseren van ‘deur tot deur’ vervoer voor ouderen met Wonen Plus Welzijn. Niet onvermeld mag blijven het besluit om (zorg)woningen te gaan realiseren op de voormalige Mariaschool locatie in Noord-Scharwoude en het proces om te komen tot een toekomstbestendig Museum Broekerveiling. 

Beide wethouders zijn het met elkaar eens als het gaat over de toekomst van de nieuwe gemeente. “We worden een gemeente van bijna 90.000 inwoners. Een gemeente die daardoor beter in staat is om grote vraagstukken op te pakken. Denk aan het sociaal domein, klimaatbestendigheid, maar ook veiligheid. In deze schaalvergroting zit nu juist ook het gevaar. Het verliezen van de ‘menselijke maat’ ligt op de loer. Voor beide wethouders is het daarom essentieel dat de belangen van onze inwoners en ondernemers nimmer uit het oog worden verloren.”