Winnaars verkiezingen aan de onderhandelingstafel

Politiek
Bert Blase zet zij handtekening onder de definitieve verkiezingsuitslag.
Bert Blase zet zij handtekening onder de definitieve verkiezingsuitslag. (Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD - Het Centraal Stembureau, met als voorzitter burgemeester Bert Blase van Heerhugowaard, heeft maandagochtend 29 november de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen definitief vastgesteld. Daarmee is definitief duidelijk gewonnen welke partijen een of meerdere zetels krijgen in de gemeenteraad van Dijk en Waard en welke kandidaten er gekozen zijn als lid van de gemeenteraad. De Dijk&Waardse Onafhankelijke Partij (DOP) – met zeven zetels de grootste partij – mag het voortouw nemen bij de coalitieonderhandelingen.

Op 22, 23 en 24 november konden inwoners van Langedijk en Heerhugowaard hun stem uitbrengen. In totaal waren er 37 zetels te verdelen. Direct na het sluiten van de stembussen, woensdagavond 24 november, werd bekendgemaakt hoe er gestemd was. Dit was echter niet de definitieve uitslag, hiervoor moesten eerst nog allerlei administratieve stappen worden doorlopen. Inmiddels is de uitslag definitief. In totaal werd door 24.641 mensen uit Heerhugowaard en Langedijk gestemd; dit is een opkomst van slechts 36 procent. 24 van de stemmen waren blanco en 51 waren ongeldig omdat er bijvoorbeeld twee vakjes waren ingevuld.

Voorkeurstemmen

Vier kandidaten werden met voorkeurstemmen in de raad gekozen. Dat zijn Gijs Dirkmaat (Senioren Dijk & Waard, nr. 10), Nicky Stammis (VVD, nr. 12), Gea Klercq-Glas (CDA, nr. 3) en Karin van der Vliet (Lokaal Dijk en Waard, nr.10). Als zij hun verkiezing niet accepteren, komt de eerstvolgende op de lijst in aanmerking.

Coalitie voor de kerstdagen

DOP-lijsttrekker John Does neemt het voortouw in de formatie van een nieuwe coalitie. Hij zei tijdens de uitslagenavond al het proces met vertrouwen tegemoet te gaan en beloofde de kiezers dat er ‘voor de kerstdagen’ een coalitie zou zijn. Vanaf 1 januari gaat het nieuwe gemeentebestuur voor Dijk en Waard aan de slag.