Het winnende Poolse Latin paar Marcin Zaprawa en Aleksandra Jurga in actie.
Het winnende Poolse Latin paar Marcin Zaprawa en Aleksandra Jurga in actie. ((Foto: Aangeleverd))

Russisch en Pools geweld bij Grand Prix Dansschool Biersteker

  Sport

HEERHUGOWAARD - In je eerste profdanswedstrijd in eigen land doorstoten naar een zilveren podiumplek. Het overkwam het Pools-Nederlandse paar Tomasz Smutnicki en Anna Niedbal bij de dertigste Grand Prix in Dansschool Biersteker. Zij legden zaterdagavond 8 februari in de Ballroom Klasse het vuur na aan de schenen van de Russische favorieten Anatoly Kupchik en Julia Koliagina. De landskampioenen Allround zagen met lede ogen aan hoe Smutnicki en Niedbal bij de Engelse Wals en de Slow Foxtrot de meeste punten van de vijfkoppige internationale jury voor zich opeisten.

De Oost-Europese dansgrootmeesters deelden echter de genadestoot uit bij de Tango, Weense Wals en Quickstep. Met ook de eindzege in de Classic Showdance goed voor twee Dansschool Biersteker Trofeeën. Met razendsnel been- en voetenwerk in de categorieen Latin en South American Showdance overvielen de Poolse Marcin Zaprawa en Aleksandra Jurga hun Tsjechische, Russische en Nederlandse opponenten. Genoeg voor een staande ovatie in een uitverkocht huis.

De mix van MasterClass Ballroom en Latin Amateurs en professionals op de vloer bleek een gouden greep. De verwende toeschouwers kwamen ogen en oren tekort. Pas laat op de avond kon het sein 'dansbrand meester' worden gegeven.

Zij in zwarte tule, opwerk van goud met zilveren pailletten, onnavolgbare bewegingen, eenvoudig maar geraffineerde uitvoering, mooie ruglijn, glanzend kapsel met strak haar in combinatie met satijnen jurk met goud- en zilverkleurige strassstenen, steentje voor steentje op de stof geplakt. Hij in zwart jacquet. Een oogverblindende samenstelling. Voeg daar de stabiliteit van houding, uitstraling en altijd zuivere lijnen aan toe en het succes van Kupchik en Koliagina is verklaard. Een smetje vormde de te snel uitgevoerde Weense Wals.

De Amsterdamse Anna Niedbal met haar partner Tomasz Smutnicki logenstraften de heersende opvatting dat eerstejaars profs achterin het deelnemersveld horen te eindigen. De liefde voor de danssport spatte van hun moves af. Door de knusheid van de vloer en de dansliefhebbers op aanraakniveau konden ze moeiteloos via oogcontacten onzichtbare liefdesverklaringen afgeven. Het publiek lustte er pap van. "Wij bedanken elkaar altijd na afloop. Duidelijke jurering, fysiotherapeut binnen handbereik, het zorgen voor de innerlijke mens, wat een toporganisatie", aldus de enthousiaste Niedbal.

Het winnende Latinpaar bij de MasterClass veroorzaakte een kreet van schrik, toen Mihai Pruna bij de Paso Doble tijdens een zwierende beenbeweging het hoofd van partner Lisa Damen leek te raken. Gelukkig was sprake van een bewust technisch hoogstandje van spierbeheersing in optima forma.

Einduitslag

Ballroom Professionals:

1. Anatoly Kupchik en Julia Koliagina – Rusland

2. Tomasz Smutnicki en Anna Niedbal – Polen/Nederland

3. Niklas Neureuther en Feodora Khan - Duitsland

Latin Professionals:

1. Marcin Zaprawa en Aleksandra Jurga – Polen

2. Jaroslav Suchy en Irina Maizlish – Tsjechië

3. Anatoly Kupchik en Julia Koliagina - Rusland

Classic Showdance:

1. Anatoly Kupchik en Julia Koliagina - Rusland

2. Niklas Neureuther en Feodora Khan - Duitsland

South American Showdance:

1. Marcin Zaprawa en Aleksandra Jurga - Polen

2. Jaroslav Suchy en Irina Maizlish - Tsjechië

MasterClass Ballroom Amateurs:

1. Tobias Ludes en Stefania Cosma – Duitsland

2. Marco en Linda Eijssens – Nederland

3. Merijn de Jong Lamper en Sasja Nas – Nederland

MasterClass Latin Amateurs:

1. Mihai Pruna en Lisa Damen – Nederland

2. Martin Hejhal en Nikola Langerova – Tsjechie

3. Marco en Linda Eijssens - Nederland

Patricia Smagge
Meer berichten