Old Stars tennis populair bij TV Heerhugowaard

Sport
Ook oudere of iets minder mobiele Heerhugowaarders kunnen sporten bij de plaatselijke tennisvereniging.
Ook oudere of iets minder mobiele Heerhugowaarders kunnen sporten bij de plaatselijke tennisvereniging. (Foto: Theo Annes)

HEERHUGOWAARD – Precies een jaar geleden werd bij Tennisvereniging Heerhugowaard gestart met een nieuw fenomeen: 'Walking tennis' oftewel Old Stars tennis. Iedere maandagmiddag van twee tot drie uur komen belangstellenden langs, die of wat ouder of iets minder mobiel zijn maar toch een potje willen tennissen.

''Er zijn wel speciale regels,'' zegt initiatiefnemer Jos Klaver. '' Er wordt gespeeld met zachtere ballen. En de bal mag twee keer stuiteren en dat betekent meer rally's en dus veel meer tennisplezier. Indien nodig kunnen we ook het spelveld aanpassen. Een jaar geleden begonnen we met vier personen en nu zijn het er al acht.'' De begeleiding van dit uur is in handen van de vrijwilligers Marianne de Hair en Suzette Hagen. ''Ook wij zijn er vanaf het eerste moment bij betrokken,'' zegt Marianne. "Wij tennissen allemaal bij TV Heerhugowaard, maar we vonden dit zo'n mooi initiatief dat we de deelnemers met onze ervaring willen bijstaan.''

Binnen of buiten

Op het prachtige complex van TV Heerhugowaard aan de Van Veenweg kunnen de deelnemers aan het Old Stars tennis zowel binnen als buiten spelen. Jos: ''Als het straks mooi weer wordt gaan we met z'n allen naar buiten. En als het gaat regenen dan gaan we gewoon naar binnen. Dit uur gaat dus altijd door. We merken wel dat er bij bepaalde mensen een drempel is. Dat hoeft helemaal niet want het blijft hetzelfde spelletje maar dan met een paar kleine aanpassingen. Iedereen is van harte welkom en sommigen komen eerst een kijkje nemen voordat ze tegen een bal gaan slaan.'' Vooral voor de sociale contacten is een uurtje tennis belangrijk. Na de gedane arbeid even na afloop samen een kopje koffiedrinken en gezellige even napraten.

Kennismakingslessen

Om twijfelaars over de eventuele drempel heen te tillen worden maandag 9 en maandag 16 maart, van 14.00 tot 15.00 uur, kennismakingslessen georganiseerd. Het enige wat mee genomen dient te worden zijn sportschoenen. Suzette: ''Het is en blijft een spelletje. Geen wedstrijd, maar gewoon lekker een uurtje bezig zijn.'' Een keer in de zes weken komt een professionele tennistrainer langs die op verzoek bepaalde tips en adviezen geeft. Tijdens de kennismakingslessen zijn er leenrackets, ballen en ervaringsdeskundigen. Naast een tennistrainer is er ook begeleiding van een sport- en oefentherapeut. Dit alles in samenwerking met 'Inbewegen blessurevrij sporten'. Jos: ''Vooral voor de wat ouderen is het belangrijk om in beweging te blijven. En als afsluiting natuurlijk een kopje koffie met wat lekkers.''

Aanmelden voor de gratis kennismakingslessen kan via deze link.