Lokaal Sportakkoord Heerhugowaard brengt sporters en sportaanbieders samen

Sport
De ondertekenaars met wethouder Annette Valent rechts van het bord.
De ondertekenaars met wethouder Annette Valent rechts van het bord. (Foto: Gemeente Heerhugowaard)

HEERHUGOWAARD - Vertegenwoordigers van commerciële sportaanbieders, verenigingen en welzijnsorganisaties hebben donderdag 18 juni een lokaal sportakkoord ondertekend. Deze overreenkomst is een uitvloeisel van het Nationaal Sportakkoord. 'Met dit Sportakkoord willen we bereiken dat iedereen, écht iedereen, plezier in sport kan hebben. Nu en in de toekomst. Ongehinderd, in een veilige en gezonde omgeving. Een leven lang. Als sporter, vrijwilliger of toeschouwer; , aldus het akkoord.

In Heerhugowaard gaat Heerhugowaard Sport NV dit project trekken. Het idee is dat zij bijvoorbeeld met sportverenigingen gaan bekijken hoe anderen van sportaccommodaties gebruik kunnen maken tijdens de uren dat de accommodaties niet gebruikt worden. Ook gaan zij verenigingen ondersteunen met opleidingen voor vrijwilligers, zoals scheidsrechters en trainers en promotie voor de werving van vrijwilligers en leden.

En ook voor senioren en mensen met een beperking is aandacht in het Heerhugowaards sportakkoord. Samen met De Pieter Raatstichting word bekeken hoe deze doelgroepen in onder meer seniorencomplexen en verzorgingshuizen gesimuleerd kunnen worden om meer te kunnen bewegen.

Aan de gemeente is gevraagd om, in samenspraak met inwoners en door middel van behoefte onderzoek in kaart te brengen naar welke aanvullende voorzieningen vraag is en of het sportbeleid verbreed moet worden. Er is inmiddels enquête geweest naar die behoeftes. De uitkomsten worden nu uitgewerkt.