Joey Nguyen droomt van carrière als professioneel kickbokser

Sport
Joey met zijn leermeester Hassan Aït Bassou.
Joey met zijn leermeester Hassan Aït Bassou. (Foto: Theo Annes)

LANGEDIJK – Onder toeziend oog van Hassan Ait Bassou, hebben we in de sportschool een gesprek met een van zijn leerlingen Joey Nguyen. "Een groot talent", zegt Hassan, die in het verleden zelf vele titels pakten in het kickboksen, over zijn vijftienjarige pupil. "Het belangrijkste vond ik in eerste instantie dat Joey zijn schoolexamen zou halen en dat hij daarna alle aandacht kan geven aan zijn geliefde hobby: kickboksen."

Terwijl op een groot televisiescherm een aantal kickbokswedstrijden voorbijkomen, met wereldtoppers als hoofdrolspeler, wordt al snel duidelijk dat de talentvolle Joey grote plannen voor de toekomst heeft. "Ik wil dolgraag professioneel kickbokser worden", zegt hij gedreven. "Met die gedachte loop ik al heel lang rond. Ik was nog maar vier jaar toen ik al met bokshandschoenen rondliep, maar toen moest ik nog een paar jaartjes wachten voordat ik mee mocht trainen."

Rico & Badr

Voor vele jongens en meisjes zijn de Nederlandse toppers Rico Verhoeven en Badr Hari de grote voorbeelden. Als deze heren weer tegen elkaar gebokst hebben, ontvangt de boksbond steevast veel nieuwe leden. Eén van de uitspraken van Rico Verhoeven is 'kickboksen, zoveel meer dan blind meppen'. Een uitspraak waar Hassan volledig achterstaat. "Techniek in combinatie met de juiste mentaliteit, dat is kickboksen. Het is als schaken met je lichaam, zonder kracht en techniek kun je niet winnen, maar als je niet strategisch nadenkt ben je ook weg."

Meisjes

Na het behalen van zijn schooldiploma (VWO) kan Joey zich nu helemaal storten op zijn kickbokscarrière. Met als resultaat dat hij ondanks zijn jonge leeftijd al een keer Benelux-kampioen werd én twee Europese titels behaalde. Met dat talenjt zit het dus wel goed, maar gezien het aantal volgers dat hij heeft blijkt hij ook heel populair te zijn. Bij een officiële wedstrijd staan buiten de ring hordes meisjes met hun telefoon foto’s van hun sportheld te maken.

Joey lacht er een beetje om, en geniet stiekem wel van die aandacht. In 2018, na de gewonnen partij tegen Umut Yumuk, werd de Langedijker even voor de camera’s gehaald en door sportverslaggeefster Hélène Hendriks van Veronica geïnterviewd. "Dat vond ik wel leuk ja!", lacht hij.

"Op dit moment train ik vier keer per week bij Hassan, mijn vaste trainer, waar ik veel ontzag voor heb. Hij heeft een fantastische carrière gehad en we hebben al jaren een goed contact. Naast de individuele trainingen met Hassan train ik voor mezelf. Techniek is bij het kickboksen belangrijk, maar zeker ook de conditie." Het is nog de vraag of er dit jaar nog wedstrijden worden gehouden in verband met het coronavirus. Hassan: "Misschien in oktober. En als dat zo is dan zonder publiek. We hopen allemaal op betere tijden. Ik ben blij dat het sporten weer aantrekt. Ik zie iedere dag meer sporters in mijn sportschool verschijnen."

Profbokser

Of Joey zijn droom om profbokser kan verwezenlijken hangt van vele factoren af. Het talent is er. Hij heeft de juiste instelling en gaat er ook helemaal voor. Maar je zal voor een profcarrière ook de financiën moeten hebben. Dus Joey moet op zoek naar sponsors en dat is in deze lastige tijden geen eenvoudige opgave. Joey: "Ik hoop dat we binnenkort weer kunnen starten met wedstrijden. Dat is belangrijk. Ik heb op achtjarige leeftijd mijn moeder verloren. Zij was niet zo enthousiast dat ik als kleine jongen ging kickboksen, maar ze stond altijd achter me. Bij iedere wedstrijd denk ik aan haar en ik wil voor haar de wedstrijd winnen. Denken aan mijn moeder geeft me veel kracht en doorzettingsvermogen en maakt me sterker.’’

Potentiële sponsors kunnen zich aanmelden via 06-14373931, info@sportsinc.nu en www.sportsinc.nu.

RUUD DE WAARD

Joey werkt hard aan zijn techniek.