Ashley Koeleman: ‘Ik ben niet meer dat verlegen meisje van toen’

Sport
De doelstelling van Ashley Koeleman voor dit seizoen: veel belangrijke passes geven en zorgen voor zo min mogelijk tegendoelpunten.
De doelstelling van Ashley Koeleman voor dit seizoen: veel belangrijke passes geven en zorgen voor zo min mogelijk tegendoelpunten. (Foto: Theo Annes)

HEERHUGOWAARD - “Als team is het ons doel om ons dit seizoen te handhaven zonder de nacompetitie te hoeven spelen, dit is zeker een haalbare doelstelling voor het team wat we hebben. We hebben een vrij jonge groep maar ook een aantal speelsters met flink wat ervaring.” Ashley Koeleman speelde afgelopen weekend met de vrouwen van Reiger Boys de eerste competitiewedstrijd van het voetbalseizoen. De 20-jarige linksback maakt dit seizoen voor het tweede jaar deel uit van de seniorenselectie van de geelzwarten. Ondanks de nederlaag die het team leed in de seizoensouverture kijkt ze met vertrouwen naar de toekomst.

“Ten opzichte van afgelopen seizoen zijn er wel een aantal dingen veranderd; twee toch wel belangrijke speelsters zijn helaas vertrokken. Amy Visser ging naar DSS en Zoyla Barendse naar FC Rijnvogels, voor beide een mooie kans en weer een stap hogerop. Wel hebben wij drie aanwinsten bij de selectie. Deze speelsters - Judith de Bruin, Anika Schulte en Fiore Coli - komen vanuit vrouwen 2 en zijn een goede versterking. Ook heeft onze aanvoerster Aaike Verschoor ervoor gekozen om nog een seizoen het team te versterken. Dit is natuurlijk een enorme aanwinst voor het team en zorgt voor een bepaalde rust in de groep, maar ook in het veld met haar enorme ervaring”, aldus Koeleman die sinds augustus aan de Hogeschool van Amsterdam studeert.

Kolping Boys

Haar eigen voetballoopbaan begon overigens niet in Heerhugowaard; tien jaar terug schopte Ashley voor het eerst tegen een bal bij Kolping Boys in Oudorp. “Ik ben daar begonnen in de E9 en heb daar in de spits gespeeld. Het seizoen daarna heb ik in de Meisjes D1 gespeeld en ben ik als keepster door gegaan en na twee seizoenen bij VV Kolping Boys te hebben gespeeld, ben ik overgestapt naar Reiger Boys en ben daar in de MD1 gaan spelen als aanvallende middenvelder/spits. Dit wordt mijn achtste seizoen bij Reiger Boys.”

Voetbalkampen

Naast haar opleiding en voetbalactiviteiten bij Reiger Boys is Koeleman ook nog trainer/coach bij AFC’34. “Ik begeleid de JO10-1 in Alkmaar, deze spelen hoofdklasse A. Daarnaast ben ik ook nog werkzaam bij ProCamp voetbalkampen, met name in de zomervakanties en herfstvakanties. Dit is een organisatie die op verschillende locaties voetbalkampen organiseert en daar ben ik ook werkzaam als trainer.”

‘Ik sta mijn vrouwtje’

Voetbal speelt dus een belangrijke rol in het leven van de linksback. Afgelopen seizoen maakte ze kennis met het spelen in de seniorenselectie. Ze leerde er veel. “Ik ben vooral gegroeid in mijn houding en inzicht. Ik ben niet meer het verlegen meisje van toen, ik sta nu mijn vrouwtje in het veld en zal geen duel schuwen.”

Tot het gaatje

Koeleman wordt door medespelers vooral geroemd vanwege haar loopvermogen, inzicht en sterke passing. “Als ik kijk naar mijn eigen doelstellingen voor dit seizoen, is dat natuurlijk mijzelf zo goed mogelijk ontwikkelen als speelster. Ook hoop ik dit seizoen belangrijk te zijn voor het team door middel van belangrijke passes te geven en het achterin zo veel mogelijk dicht te houden. De kracht van dit team is de inzet die iedereen toont, in het veld geeft iedereen zich voor de volle honderd procent, en gaan we voor elkaar tot het gaatje. Daarnaast willen we dit seizoen met Reiger Boys in de Hoofdklasse opbouwend en verzorgd voetbal spelen”, zo besluit Ashley.

WILFRED VAN DEN HOVEN