Vele (vrijwilligers)handen maken licht werk bij Reiger Boys

Sport
Dick Kuijl (links) en Wilko Bakker zijn trots dat ING zich drie jaar langer verbonden heeft aan Reiger Boys.
Dick Kuijl (links) en Wilko Bakker zijn trots dat ING zich drie jaar langer verbonden heeft aan Reiger Boys. Foto: Theo Annes

HEERHUGOWAARD – Gewoon een maandagochtend na een weekend vol met wedstrijden. De vrijwilligers van de onderhoudsploeg zijn op het complex van voetbalvereniging Reiger Boys keihard aan het werk. De kleedkamers worden schoongemaakt en de kantine wordt aangeveegd, terwijl buiten het gras wordt gemaaid. Het beeld onderstreept nog maar eens dat vrijwilligers ongelooflijk belangrijk zijn bij elke sportvereniging.

“Aan elk nieuw lid dat bij Reiger Boys wil spelen, vragen we of hij of zij ook de club wil helpen. Er zijn ieder weekend veel mensen nodig”, zegt voorzitter Dick Kuijl. “We hebben rond de duizend leden, dat komt neer op zeventig elftallen, dus er moet wel wat gebeuren om alles in goede banen te leiden. We zijn ook bezig met vrijwilligers voor de ontvangstdienst die bij de ingang de bezoekende club’s en de scheidsrechters willen ontvangen. Maar ook betrekken we de ouders meer bij het vrijwilligerswerk. Bovenop de contributie betalen de leden een vrijwilligersbijdrage die kan worden terugverdient, maar belangrijker is dat we vele handen nodig hebben om alles optimaal te laten verlopen.”

Vinger aan de pols

Reiger Boys ontving vorige maand goed nieuws van hoofdsponsor ING, dat per 1 september het sponsorcontract met drie jaar heeft verlengd. “Daar zijn we ontzettend blij mee”, zegt Wilko Bakker, bestuurslid commerciële zaken en verantwoordelijk voor de kantine. “De inkomsten voor onze vereniging komen uit de contributie, van sponsors en van de kantine. Omdat er bijna een half jaar niet is gevoetbald en ook de kantine geen omzet heeft gedraaid, hebben we sinds de Corona uitbraak ruim veertigduizend euro minder omgezet. Dus we moeten zeker in het resterende deel van het jaar vinger aan de pols houden, zodat we niet in financiële problemen komen. We zijn niet alleen blij met de aanwezigheid van ING, maar dragen alle sponsors, van klein tot groot, op handen. Eén keer per jaar organiseren we een bijeenkomst voor onze sponsors. Dat is ook goed voor de onderlinge contacten. Ondernemers spreken elkaar en er kan zelfs een samenwerking uit ontstaan.”

Voetbalschool

Op zaterdag is het altijd volle bak bij Reiger Boys. De parkeerplaats is tot op de laatste plaats bezet. Kuijl: “Soms komen we kleedkamers tekort en het kan soms niet anders dan dat twee teams zich in dezelfde kleedkamer moeten omkleden. Dat is wel lastig.” Op zondag is alle aandacht voor de kabouters; jongens en meisjes vanaf zes jaar die zich op het grote A-veld mogen uitleven. Ook deelnemers aan de Reiger Boys Voetbalschool maken gebruik van het complex. Bekende spelers als Wesley Hoedt en Stefanie van der Gragt legden de basis voor hun professionele loopbaan bij Reiger Boys. “Er zijn weinig voetbalverenigingen in Nederland die een groots opgezet vrouwentoernooi organiseren. Wij hebben het ‘Stefanie van der Gragt’ toernooi, dat dit jaar helaas niet door kan gaan maar is verschoven naar volgend jaar”, zegt Bakker, die al meer dan zestien jaar betrokken is bij de club. “Een vrouwentoernooi dat gespeeld wordt over twee dagen, dat doen niet veel verenigingen ons na.”

Vrouwen

Reiger Boys is dus blij met het vertrouwen van ING. Minimaal een kwart van het sponsorbedrag wordt besteed aan meiden- en vrouwenvoetbal. Het eerste elftal bij de vrouwen speelt op hoog niveau en onlangs is er een tweede elftal bijgekomen. Kuijl: “Met ons sportpark De Wending beschikken we over een prachtig complex. We zitten al twintig jaar op deze locatie. Dat is vooral een compliment aan de onderhoudsploeg, die er voor zorgt dat alles er perfect uitziet. Qua ledenaantal kunnen we bijna niet meer uitbreiden. Of we nog wat te wensen hebben? Misschien in de toekomst één of twee kunstgrasvelden en/of verlaging van de kleedkamerhuur, dat zou prettig zijn. Reiger Boys probeert bij iedere wedstrijd een scheidsrechter aan te stellen. Vrijwilligers krijgen de kans om een cursus te volgen. De animo hiervoor is opvallend groot. Ons complex is ook beschikbaar voor de buitenschoolse opvang en bloedbank Sanquin komt een aantal keren per jaar met hun grote truck langs, zodat mensen hier hun bloed kunnen laten afnemen. Samen sporten geeft plezier. Dan bedoel ik ook dat de ouders af en toe moeten bijspringen en dat gaat best goed.”

RUUD DE WAARD