Talentvolle BMX-rijder heeft nog veel dromen

Sport
Sep, met nummer 22, op koppositie.
Sep, met nummer 22, op koppositie. (Foto: aangeleverd)

WINKEL – Als de veertienjarig Sep Korff uit Winkel traint bij de Langedijker BMX-vereniging De Kley Drivers dan blijven andere leden na hun training altijd even kijken naar zijn verrichtingen. Want wat deze talentvolle BMX’er in vier jaar tijd heeft bereikt is ongelofelijk knap. Sep fietste al na twee jaar op het hoogste niveau, wat een hele prestatie is na zo’n korte tijd. Sep is momenteel tweede van Nederland.

Winkeler Sep Korff (14) is echt een bikkel

Enkele weken geleden reed Sep nog in Italië rond tijdens de Europese Ronde. Op de eerste dag was er nog een uitschakeling door een val, maar op de tweede dag eindigde hij op een keurige zesde plek. “Dat is een van de weinige wedstrijden van dit jaar”, zegt Sep. “Vorig jaar heb ik 32 wedstrijden gereden, maar door het coronavirus is het dit jaar allemaal anders.”

Wereldteam

Sep heeft alle geluk van de wereld dat zijn vader hem al jaren steunt. Samen zijn ze een wereldteam. “Mijn vader is mijn grootste supporter en rijdt mij overal heen. Naast de twee trainingen per week in Langedijk train ik ook een keer per week met het RTC, en dan moeten we naar alle uithoeken van ons land. Afgelopen woensdag trainde ik bijvoorbeeld in Kampen.” Niet alleen vader Axel Korff is trots op zijn zoon, maar ook zijn moeder Kim: “Sep is echt een bikkel.”

Voetbal

Voordat het BMX om de hoek kwam kijken speelde Sep een jaar of vier bij voetbalvereniging Winkel, maar daar was hij snel uitgekeken. Na een jaartje tennis kwam hij in aanraking met de sport die hem nu dagelijks bezighoudt. “Een vriend van mij was lid van de BMX-vereniging in Schagen en hij vroeg of ik een keer wilde komen kijken. Vanaf dat eerste moment vond ik het geweldig en geef ik alles voor deze sport. Ik heb al een paar jaar de officiële talentenstatus. Dat betekent dat als er een wedstrijd is, ik van school vrij krijg. Normaal is dat een paar uurtjes op de vrijdagmiddag, maar toen ik in Italië moest rijden is dat bijna een week vrij geworden.”

Durf en kracht

Bij een officiële wedstrijd rijden de deelnemers drie manches van 400 meter. De beste vier gaan telkens door tot en met de finale, Sep: “Het is een hele intensieve sport, waarbij vallen altijd mogelijk is. Aan het begin van dit jaar viel ik en brak ik mijn arm. Maar door de komst van het coronavirus werden alle wedstrijden afgelast en kon ik herstellen. Wat dat betreft een geluk bij een ongeluk. Het is nu alleen maar trainen. Je moet de conditie op peil houden. Naast de trainingen op de baan fiets ik ook thuis. Conditie, techniek, doorzettingsvermogen, durf en kracht zijn de belangrijkste factoren om een goede wedstrijd te rijden.”

WK Amerika

Vorig jaar was Sep nog actief op het WK in België. “Jammer genoeg ben ik daar twee keer gevallen, maar dat hoort er ook bij. Maar ik was wel trots dat ik samen met anderen de Oranje vlag mocht verdedigen.” Dit jaar stond het WK gepland in Houston in Amerika. “Mijn ouders en ik hadden de reis al geboekt, maar door het coronavirus ging het jammer genoeg niet door.” In de wintermaanden wordt er doorgetraind in Schoorl. “Dan gaan we mountainbiken, of wielrennen op de baan. Alles om de conditie op peil te houden.”

Droom

Iedere talentvolle sporter heeft een droom. Ook Sep. “Vanaf je zeventiende is het mogelijk dat je opgenomen wordt in Team NL. Dat zou fantastisch zijn. Ik zal er alles voor doen om dat doel te bereiken. Keihard trainen, iedere dag. En tijdens wedstrijden natuurlijk een zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Ik weet dat de kans erg klein is, maar je moet er vertrouwen in hebben dat het lukt!” Hij is ongelofelijk blij met de steun van zijn ouders. “Mijn vader is er altijd bij en als mijn moeder niet moet werken, staan ze samen aan de kant om me aan te moedigen. En natuurlijk niet te vergeten mijn opa. Slecht weer of niet hij komt altijd naar de trainingen en daar ben ik trots op.’’

Sep Korff in actie.